Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

«Πώς ένα muppet με αυτισμό με βοήθησε να θεραπεύσω τα παιδικά τραύματά μου»

To Sesame Street είναι ένα πασίγνωστο και πολύ επιτυχημένο τηλεοπτικό παιδικό πρόγραμμα που συνδυάζει ζωντανή δράση, κινούμενα σχέδια και κουκλοθέατρο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το 1969 και μέχρι και σήμερα παραμένει ένα από τα αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα των παιδιών.

Το 2016, την εμφάνισή του έκανε ένα νέο muppet, η Julia. Η Julia είναι το πρώτο muppet με αυτισμό και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με το πρώτο της επεισόδιο στο YouTube να ξεπερνά σήμερα τις 5 εκατομμύρια προβολές.

O Μatthew Rozsa, δημοσιογράφος στο salon.com και ο οποίος έχει επίσης διαγνωσθεί με αυτισμό, συναντήθηκε με την Julia και τον Elmo και συζήτησαν για τη διαφορετικότητα.

“Μερικές φορές η Julia κάνει απλώς τα πράγματα διαφορετικά” λέει ο Elmo. “Όλοι μας όμως κάνουμε τα πάντα με τον δικό μας τρόπο”

Ο Matthew, που πέρασε την παιδική του ηλικία τη δεκαετία του ’90, αναφέρει ότι συχνά δεχόταν πειράγματα λόγω της διαφορετικότητάς του. Οι δάσκαλοί του στο σχολείο, έλεγαν στους γονείς του ότι ήταν ένα ανυπάκουο και πολύ ζωηρό παιδί, ο ίδιος όμως ήξερε ότι απλώς ήταν διαφορετικός.

“Εάν υπήρχε η Julia όταν ήμουν παιδί, ίσως η παιδική μου ηλικία να ήταν καλύτερη. Μεγάλωσα μία εποχή όπου το να δυσκολεύεσαι να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια, το να μην είσαι ιδιαίτερα κοινωνικός ή στη δική μου περίπτωση το να μιλάς πολύ, σε έκαναν παράξενο.” αναφέρει ο Matthew.

Μετά τη συνάντησή του με την Julia και τον Elmo, o Matthew έγραψε ένα άρθρο στο salon.com. Εκεί αναφέρει ότι γνωρίζοντας την Julia συνειδητοποίησε πως τόσα χρόνια είχε θάψει το παιδί που έκρυβε μέσα του και τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας. Η γνωριμία του με το πολύ ξεχωριστό αυτό muppet, τον έκανε να αγκαλιάσει ακόμα και τις άσχημες αναμνήσεις του, τη μοναξιά και την απόρριψη που είχε νιώσει μικρός λόγω της διαφορετικότητάς του.

 

Η Julia έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά. Η συμπεριφορά της πολλές φορές είναι διαφορετική από αυτή των φίλων της, Abby και Elmo. Για παράδειγμα δεν κοιτάζει απευθείας στα μάτια τα άλλα παιδιά και είναι πιο ευαίσθητη στους δυνατούς ήχους και στα φώτα, μαζί τους όμως μοιράζεται και πολλά κοινά. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το Sesame Street με τη δημιουργία ενός χαρακτήρα σαν αυτόν. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, και αυτό ακριβως είναι που κάνει τον κάθε έναν μας μοναδικό και ξεχωριστό.

Η μικρή πρωταγωνιστεί στο “SesameStreet and Autism: See amazing in all Children”ένα site με βίντεο και πληροφορίες για παιδιά και γονείς σχετικά με τον αυτισμό. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη μείωση του στίγματος που περιβάλλει τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση πάνω στο θέμα.


Πηγή