Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 30η εβδομάδα της κύησης;

Η 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 29 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 29 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 27 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Μπήκατε στην 30η εβδομάδα της κύησης και μένουν ακόμα 10 εβδομάδες, μέχρι να πάρετε το μωράκι σας στην αγκαλιά!

Ενοχλήσεις των προηγούμενων τριμήνων επιστρέφουν. Έτσι πολλές γυναίκες σε αυτό το στάδιο της κύησης αναφέρουν συχνουρία, η οποία συχνά μάλιστα δεν τους επιτρέπει να κοιμηθούν καλά το βράδυ. Η συχνή και έντονη τάση για ούρηση – η έπειξη για ούρηση, όπως είναι ο «επίσημος» ιατρικός όρος – οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μέγεθος της μήτρας, η οποία ασκεί πλέον σημαντική πίεση στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας κατά τον τρόπο αυτό τη χωρητικότητά της.

Η συχνουρία δεν πρέπει όμως να σας οδηγήσει να περιορίσετε τη λήψη υγρών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία του ουροποιητικού σας συστήματος. Καλόν είναι όμως η λήψη υγρών – και όταν αναφερόμαστε σε «υγρά», εννοούμε κυρίως το νερό – να είναι, κατά κάποιον τρόπο, προγραμματισμένη. Έτσι προσπαθείτε, όσο αυτό είναι δυνατόν, να μην πίνετε πολλά υγρά πριν την κατάκλιση, διότι αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τις νυχτερινές ώρες και σε συχνές διακοπές του ύπνου σας.

Μαζί με τη συχνουρία επιστρέφουν – αν και συχνά δεν σας αφήνουν ποτέ στην εγκυμοσύνη – οι λεγόμενες καούρες. Ο ιατρικός όρος, που χρησιμοποιούμε, για να περιγράψουνε το σύμπτωμα αυτό είναι «οπισθοστερινκό καύσος». Πρόκειται για το έντονο αίσθημα καύσου, που πολλές από εσάς αναφέρετε, το οποίο εντοπίζεται κυρίως ακριβώς πίσω από το στέρνο, συνήθως μετά από την κατανάλωση κάποιου γεύματος.

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες, που προκαλούν αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. Καταρχήν οι ορμόνες της κύησης – κυρίως η προγεστερόνη – επιδρούν άμεσα πάνω στο πεπτικό σας σύστημα. Έτσι αφενός μειώνουν την κινητικότητα των εντέρων, επιβραδύνοντας κατά τον τρόπο αυτό την κένωση του στομάχου, οπότε και το γεύμα παραμένει μέσα σε αυτό για περισσότερο χρόνο, αφετέρου χαλαρώνουν το μυϊκό δακτύλιο, που εντοπίζεται στο σημείο σύνδεσης του στομάχου με τον οισοφάγο και λειτουργεί εν είδει βαλβίδας, με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο, ερεθίζοντάς τον.

pregnancy main

Ο έτερος παράγων, που συνδέεται με την κύηση και προδιαθέτει για την εμφάνιση καούρας, είναι – ξανά – το μέγεθος της μήτρας, που καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στην κοιλιά, ασκώντας πίεση στο στομάχι.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τις καούρες. Εντούτοις, μερικά απλά μέτρα ενδέχεται να μετριάσουν την ένταση του συμπτώματος. Έτσι προτιμάτε να μικρά και τακτικά γεύματα, μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα, αποφεύγετε τις λιπαρές και δύσπεπτες τροφές, ενώ, αν το σύμπτωμα καταστεί ιδιαιτέρως ενοχλητικό, μπορεί να σας χορηγηθεί, σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, κάποιο αντιόξινο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 


Πηγή