Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 29η εβδομάδα της κύησης;

Η 29η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 26 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Αποχαιρετήσαμε πλέον και το δεύτερο τρίμηνο και μπήκαμε στο τρίτο! Η κοιλιά σας είναι πλέον αρκετά μεγάλη και πιθανότατα δεν μπορείτε πια να δείτε τα πόδια σας.

Περίπου το 40% των εγκύων στο στάδιο αυτό της κύησης εμφανίζουν κιρσούς στα πόδια τους. Πρόκειται για διογκωμένες φλέβες, οι οποίες είτε παρουσιάζονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης, είτε τότε επιδεινώνονται. Συνήθως, πέραν του ενοχλητικού αισθητικού αποτελέσματος, δεν συνδέονται με κάποια παθολογία της κύησης.

Οι κιρσοί στα κάτω άκρα δημιουργούνται αφενός γιατί το σώμα σας στην εγκυμοσύνη παράγει μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, αφετέρου λόγω της πίεσης, που η μήτρα ασκεί στα μεγάλα αγγεία της λεκάνης, δυσχεραίνοντας κατά τον τρόπο αυτό την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

Παρόμοιος είναι και ο μηχανισμός εμφάνισης των αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια της κύησης. Εντούτοις, το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο συνδέεται και με τη δυσκοιλιότητα, που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη.

Κατά την 29η εβδομάδα της κύησης, πολλές από εσάς θα παρατηρήσετε το σχηματισμό ραγάδων στο δέρμα σας. Τα σημάδια αυτά εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της κοιλιάς. Όμως ραγάδες ενδέχεται να εντοπιστούν κατά την κύηση και στους μηρούς, στους γλουτούς, αλλά και στους μαστούς.

Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ειδικά επιθέματα για τις θηλές των μαστών σας, τα οποία τοποθετούνται μέσα από το στηθόδεσμο. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της παραγωγής πρωτογάλακτος, το οποίο κατά το τρίτο τρίμηνο εκρέει από τις θηλές. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο εντάσσεται στη διαδικασία προετοιμασίας των μαστών σας, για το θηλασμό.

29 EVDOMADA

Τέλος θα ήταν καλό να αποφεύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα. Στη στάση αυτή η μεγάλου μεγέθους μήτρα σας ασκεί πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα, που διέρχεται από τη λεκάνη σας και παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στο μεγάλο αυτό αγγείο, που οδηγεί το αίμα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Έτσι, όταν είστε ανάσκελα, η μείωση αυτή της ροής του αίματος μπορεί να σας προκαλέσει παροδική ζάλη. Το φαινόμενο αυτό δεν συνδέεται με κάποια παθολογία και ονομάζεται Σύνδρομο της Κάτω Κοίλης Φλέβας. Η αντιμετώπισή του είναι εξαιρετικά απλή: αρκεί να γυρίσετε στο πλάι, κατά προτίμηση στο δεξί, και η ζαλάδα θα υποχωρήσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 


Πηγή