Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 32η εβδομάδα της κύησης;

Η 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 31 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 31 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 29 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Είστε στην 32η εβδομάδα της κύησης και ναι μεν μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού μεσολαβούν αρκετές ακόμα εβδομάδες, αλλά το σώμα σας έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για τον τοκετό.

Βασικό μέρος της προετοιμασίας αυτής και είναι και κάποιες ήπιες και χωρίς συγχρονισμό συσπάσεις της μήτρας. Οι συσπάσεις αυτές είναι γνωστές με το όνομα «Συσπάσεις Braxton Hicks».

Οι συσπάσεις Braxton Hicks μοιάζουν με τον πόνο της περιόδου, αλλά έχουν ελαφρά μεγαλύτερη ένταση. Συνήθως αισθάνεστε την κοιλιά σαν να «πετρώνει», ειδικά όταν είστε ξαπλωμένη. Η αίσθηση αυτή, αν πρόκειται για αυτές τις προπαρασκευαστικές συσπάσεις και όχι για έναρξη πρόωρου τοκετού, διαρκούν συνήθως 15 με 30 δευτερόλεπτα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των συσπάσεων αυτών είναι, πως συνήθως σταματάνε, αν αλλάξετε στάση ή κινηθείτε, ενώ η ενόχληση, που προκαλούν είναι πολύ μικρή.

a pregnant women with her hands on her belly

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι εξαιρετικά χρήσιμες, διότι ωθούν το μωράκι σας μέσα στη λεκάνη, ώστε, όπως λέμε να «πάρει θέση» για τον τοκετό. Κατά την κατάβαση του μωρού στη λεκάνη εξάλλου ασκείται πίεση στον τράχηλο και δια της ρυθμικής αυτής πίεσης προωθείται η ωρίμανση του τραχήλου. Έτσι όταν αρχίσει αυτός καθαυτός ο τοκετός, ενδέχεται η όλη αυτή «προετοιμασία» να συντομεύσει την όλη διαδικασία.

Θα μπορούσαμε να πούμε χαριτολογώντας, πως οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις «εκπίπτουν» κατά κάποιοι τρόπο από τις πραγματικές συσπάσεις του τοκετού.

Φυσικά δεν είναι πάντα απλό να γίνει διάκριση μεταξύ των συσπάσεων Braxton Hicks και των πραγματικών συσπάσεων του τοκετού και για το λόγο αυτό συνιστάται να ενημερώνεται σχετικώς ο θεράπων ιατρός.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη.

 

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email:  <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy70082 = 'care' + '@'; addy70082 = addy70082 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text70082 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text70082); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  


Πηγή