Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 33η εβδομάδα της κύησης;

Η 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 32 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 32 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 30 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Η μήτρα σας έχει πια μεγαλώσει αρκετά και έχει πλέον το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, οπότε και δείχνετε αρκετά «έγκυος»!

Η μεγάλη κοιλιά συχνά σας εμποδίζει να βρείτε μια βολική θέση, όσο κάθεστε, για βολική θέση ύπνου…. ούτε λόγος! Οι μισές και πλέον γυναίκες στο στάδιο αυτό της κύησης – σύμφωνα μάλιστα με μερικές στατιστικές, ίσως ακόμα και τα τρία τέταρτα των εγκύων – αναφέρουν δυσκολίες στον ύπνο.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε κατά το δυνατόν. Γενικά μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε κοιτάζοντας το ρολόι, περιμένοντας να σας έρθει ύπνος. Καλόν είναι να γίνεται μια προεργασία πριν αυτή καθαυτή την κατάκλιση.

Είναι πιθανό να βοηθηθείτε αρκετά, αν δημιουργήσετε ενός είδους «ιεροτελεστία», την οποία θα ακολουθείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι σας. Η «ιεροτελεστία» αυτή σκοπό θα έχει να σας κάνει να χαλαρώσετε κατά το δυνατόν από την ένταση της ημέρας, αλλά και από το άγχος, που πολλές γυναίκες αισθάνονται σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους.

Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο, ή πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική, που σας αρέσει. Αντίθετα αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε πολύ κοντά στην ώρα, που θα ξαπλώσετε, η καούρες και η συχνουρία δεν είναι καλή παρέα στο κρεβάτι….

Depositphotos 92975424 m 2015

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συχνά κουρασμένη. Η κόπωση είναι ένα αίσθημα, που κάποιες γυναίκες τις ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, ενώ συχνά εντείνεται όσο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού. Φυσικά αν αυτό το αίσθημα γίνει εξαιρετικά ενοχλητικό, μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον ιατρό σας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Κάποιες ίσως παραπονεθείτε, πως τα χέρια σας μουδιάζουν, ενώ ενδέχεται να μυρμηγκιάζουν κιόλας. Είναι πιθανό εσείς να έχετε εμφανίσει το λεγόμενο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο εμφανίζεται αρκετά συχνά, ειδικά κατά το τελευταίο στάδιο της κύησης και συνδέεται με πίεση, που ασκείται στα νεύρα, που διέρχονται από τον καρπό σας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πέραν της ενόχλησης, δεν προκαλεί ανησυχία, ενώ υποχωρεί αυτόματα μετά τον τοκετό. Ενημερώστε όμως τον ιατρό σας, ώστε να σας δώσει συμβουλές, για το πώς θα ανακουφιστείτε.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

 Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy26872 = 'care' + '@'; addy26872 = addy26872 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text26872 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text26872); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  


Πηγή