Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς αλλάζει η μήτρα στην εγκυμοσύνη;

Η μήτρα αποτελείται από ένα λείο μυ, φέρει αδένες και είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να τεντώνεται για να δεχτεί το μωρό που αναπτύσσεται αλλά και να συσπάται στον τοκετό για τη γέννησή του.

Κατά τη σύλληψη, η μήτρα έχει το μέγεθος ενός δαμάσκηνου αλλά στις 12 εβδομάδες θα εκτίνεται πάνω από το ηβικό οστό και θα μπορεί η γυναίκα να νοιώσει τη διαφορά.

Στις 6 εβδομάδες περίπου αρχίζει να μαλακώνει, να αλλάζει θέση, να μεγαλώνει και στον 4ο μήνα, να ανεβαίνει στην κοιλιά. Όσο μεγαλώνει, το μωρό κινείται προς τα πάνω, και προς τα έξω, οπότε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο (γύρω στις 27 εβδομάδες) το πάνω μέρος της θα πλησιάζει τα πλευρά της -13- 18 εκατ. περίπου πάνω από τον ομφαλό.

Τώρα έχει 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από την αρχική και 20 φορές περισσότερο βάρος, με πιο πολύ μυϊκό, συνδετικό και ελαστικό ιστό, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Και το σχήμα της μήτρας αλλάζει, από επίμηκες σε ωοειδές, έως το δεύτερο μήνα, δημιουργώντας μία ήπια προβολή. Στο μέσο της εγκυμοσύνης θα έχει γίνει στρογγυλή και μετά πάλι ωοειδής και επιμήκης στις 38 εβδομάδες , που είναι το μέγιστο. Όσο πλησιάζει η γέννα η μήτρα, πέφτει λίγο στην πυελική κοιλότητα.

Κατά την διόγκωσή της, όπως αναφέρεται στο βιβλίο “Η εγκυμοσύνη μου”  εκδόσεις Διόπτρα, τα τοιχώματα της μήτρας λεπταίνουν και από το τέλος του δεύτερου τριμήνου αρχίζουν να συσπώνται – είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks.

Ο γυναικολόγος είναι εκείνος που θα χρησιμοποιεί το ύψος της μήτρας για να ελέγχει την ανάπτυξη του μωρού.


Πηγή