Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πώς ανθίζει ο έρωτας ανάμεσα σε εσένα και το παιδί σου

Ο δεσμός μεταξύ του γονέα και παιδιού είναι μια από τις ισχυρότερες συνδέσεις στη φύση. Τα ειδύλλια έρχονται και παρέρχονται, αλλά από τη στιγμή που θα δεθείτε με το μωρό σας αυτό το δέσιμο θα κρατήσει για μια ζωή.

Η αγάπη που αισθάνεστε για το παιδί σας πηγάζει από την ίδια σας τη ζωή. Είτε είστε μαμά ή μπαμπάς, ένας θετός γονιός ή ένας πατριός ή μητριά, πρόκειται να αναπτύξετε ισχυρούς δεσμούς με το παιδί σας. Και το παιδί σας είναι εξίσου έτοιμο να δεθεί με τον ίδιο τρόπο μαζί σας.

Με τα χρόνια, οι επιστήμονες και οι ειδικοί ανάπτυξης παιδιού έχουν αποκαλύψει συναρπαστικές λεπτομέρειες σχετικά για το δέσιμο που έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Τα ευρήματά τους εξηγούν στο γιατί τα μωρά είναι τόσο εθιστικά και γιατί αγαπάμε ακόμη περισσότερο τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν ακόμη και με τα ξεσπάσματά τους. Ο δεσμός  με το παιδί σας θα αλλάξει με την πάροδο των ετών, αλλά η δύναμή του δεν ξεθωριάσει ποτέ.

Εγκυμοσύνη: Έρωτας πριν την πρώτη ματιά

Μην εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε ότι αγαπάτε το μωρό σας πριν ακόμη το γεννήσετε. Οι μέλλοντες γονείς συνήθως δέχονται ένα ισχυρό μείγμα συναισθημάτων. Αυτά τα συναισθήματα θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτή τη σχέση που πρόκειται να γεννηθεί.

Εάν είστε έγκυος μητέρα, ισχυρές ορμόνες θέτουν τα θεμέλια για τη σύνδεσή σας με το μωρό σας. Αυτές οι κλωτσιές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ολοένα και θα γίνονται ισχυρότερες όσο περνούν οι εβδομάδες.

Καθώς η ημερομηνία τοκετού θα πλησιάζει, το μυαλό σας θα αρχίσει να παράγει όλο και περισσότερη ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που κυριολεκτικά βοηθά να βγει η μητρότητα από εσάς. Επίσης είναι γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη έχει προσελκύσει για όσους δεν γνωρίζουν σοβαρό επιστημονικό ενδιαφέρον.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ωκυτοκίνη παίζει τεράστιο ρόλο σε όλα τα είδη των κοινωνικών συμπεριφορών. Τα ζώα που δεν παράγουν ωκυτοκίνη αγνοούν τους απογόνους τους και βρίσκουν διαφορετικούς συντρόφους κάθε εποχή. Η ωκυτοκίνη δημιουργεί πιο αφοσιωμένους και δοτικούς γονείς. Το μωρό σας επίσης αναπτύσσει ένα δεσμό μαζί σας, ακόμα και μέσα στη μήτρα. Μελέτες δείχνουν ότι η καρδιά του μωρού χτυπά πιο γρήγορα όταν ακούει τη φωνή της μαμάς του. Αυτή είναι που θα ενθουσιάζει και θα παρηγορεί το παιδί σας τα επόμενα χρόνια.

Εάν έχετε υιοθετήσει ένα παιδί, είστε μπαμπάς, ή πατριός ή μητριά, μπορεί να μη βιώσετε το ίδιο ορμονικό δέσιμο με το παιδί σας, αλλά μην ανησυχείτε, με την πάροδο του χρόνου και την αγάπη σας, ο δεσμός σας θα γίνει ισχυρός.

Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν στενούς δεσμούς με οποιονδήποτε τα φροντίζει και οποιονδήποτε ανταποκρίνεται στις φυσικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Η Θεωρία της προσκόλλησης, που είναι η κατευθυντήρια ψυχολογική αρχή των ανθρώπινων σχέσεων, λέει ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι βαθιά συνδεδεμένοι με εκείνους που τους παρείχαν μια αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης όταν ήταν παιδιά.

DESMOS MAMAS PAIDIOY 1

Εσείς και το μωρό σας: εθισμένοι στην αγάπη

Καθώς η διαδικασία του τοκετού είναι σε εξέλιξη, το ρεύμα της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο μιας μαμάς, γίνεται χείμαρρος. Μεταξύ πολλών άλλων, η ορμόνη προκαλεί συσπάσεις και ενεργοποιεί τη ροή του μητρικού γάλακτος. Λειτουργεί τόσο καλά που μερικές φορές οι γιατροί χρησιμοποιούν μια συνθετική μορφή ωκυτοκίνης για να προκαλέσουν τον τοκετό.

Ως μαμά, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, θα είναι εξαιρετικά υψηλά, όταν επιτέλους κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας. Η ορμόνη μπορεί να συμβάλει στο να μη νιώθετε την εξάντληση και τον πόνο του τοκετού, δίνοντάς σας ένα ένα αίσθημα ευφορίας και έντονης αγάπης.

Η ωκυτοκίνη δεν είναι η μόνη ορμόνη αγάπης. Η ντοπαμίνη, η βασική ορμόνη της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο δεσμό σας με το μωρό. Όπως κρατάτε, αγκαλιάζετε, μιλάτε ή ταΐζετε το παιδί σας, και οι δύο νιώθετε την ορμόνη της ντοπαμίνης στο οργανισμό σας.

matheantairiazete 3


Πηγή