Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς βλέπουν τα παιδιά τον πόλεμο; (pics)

Πόλεμος. Μία λέξη τόσο σκληρή που παραδόξως μπαίνει τόσο νωρίς στο λεξιλόγιο των παιδιών. «Παίζουμε πόλεμο;» λέει το ένα στο άλλο και όποιο πρωτοπρολάβει, σηκώνει το όπλο για να «εξοντώσει» τον αντίπαλό του. Στις παιδικές ταινίες, στα παραμύθια, στο σχολείο, στην ιστορία, ο πόλεμος δίνει παντού το «παρών» και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τρυπώνει στο μυαλό των παιδιών και δημιουργεί συγκεκριμένες εικόνες.

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και τη γιορτάζουμε «δυνατά». Στα σχολεία, στους δρόμους, παντού. Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς για το βροντερό «ΟΧΙ» του Μεταξά και για τον σθεναρό τρόπο με τον οποίο αντισταθήκαμε σε Γερμανούς, Ιταλούς και λοιπούς. Από όλες αυτές τις περιγραφές και από τις εικόνες που έχουν δει σε διάφορες ταινίες, τα παιδιά σχηματίζουν συγκεκριμένες εικόνες για τον πόλεμο στο μυαλό τους, αλλά μέχρι εκεί.

Δυστυχώς, υπάρχουν και τα παιδιά που ο πραγματικός πόλεμος είναι το μόνο που έχουν γνωρίσει σε όλη τους τη ζωή, όπως τα παιδιά στο Ισραήλ, στη Συρία και στη Λωρίδα της Γάζας. Από αυτά τα παιδιά ο φωτογράφος Μπράιαν Μακ Κάρτι ζήτησε να ζωγραφίσουν σε μία κόλλα χαρτί τι σημαίνει για αυτά πόλεμος. Τα παιδιά αποτύπωσαν τις εικόνες και τα βιώματά τους σε μία κόλλα χαρτί και έπειτα ο φωτογράφος, με τη βοήθεια διάφορων παιχνιδιών, έφτιαξε σκηνικά και έδωσε ζωή στις ζωγραφιές τους.

Δείτε τις ζωγραφιές και τα ευφάνταστα δημιουργήματα του φωτογράφου στην gallery που ακολουθεί.


Πηγή