Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πώς επηρεάζει η σειρά γέννησής σας τη συμπεριφορά σας ως γονείς;

H σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου περισσότερο από όσο νομίζατε. Μάλιστα, το εάν είστε το πρωτότοκο παιδί της οικογένειας, το μεσαίο ή ο «Βενιαμίν», δεν επηρεάζει μόνο τον χαρακτήρα σας, αλλά και τον τρόπο που θα μεγαλώσετε τα δικά σας παιδιά. Πώς επηρεάζει λοιπόν η σειρά γέννησής σας τη συμπεριφορά σας ως γονιός;

Το πρωτότοκο παιδί

Όσοι από εσάς είστε μεγαλύτεροι σε σχέση με τα αδέρφια σας, αγαπάτε τους κανόνες και τους υψηλούς στόχους. Είστε υπεύθυνοι, έχετε αυτοπεποίθηση και δεν σας αρέσει να κάνετε λάθη.

Ως γονείς, έχετε προσδοκίες από τα παιδιά σας και σας αρέσει από τοαν ακόμα είναι μικρά, να τους βάζετε όρια και κανόνες. Επίσης, συχνά θα αναγνωρίζετε στα παιδιά σας συμπεριφορές των μικρότερων αδερφών σας, γεγονός που θα επηρεάσει και τη σχέση σας απέναντι σε αυτά.

Το μεσαίο παιδί

Τα μεσαία παιδιά, η αλλιώς τα παιδιά – σάντουιτς, έχουν συνήθως τον ρόλο του ειρηνοποιού. Συχνά βρίσκονται στη μέση σε καυγάδες και διαφωνίες των άλλων παιδιών και γνωρίζουν πολύ καλά πώς να συμπεριφέρονται διπλωματικά.

Ως γονείς, τα μεσαία παιδιά ακούνε τα παιδιά τους, δεν παίρνουν βιαστικές αποφάσεις, ούτε συμπεριφέρονται αυθόρμητα. Είναι δίκαιοι και σε περίπτωση που έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, φροντίζετε ώστε κανένα να μην νιώθει παραμελημένο.

Το μικρό παιδί

Οι «Βενιαμίν» της οικογένειας έχουν περισσότερη ελευθερία σε σχέση με τα αδέρφια τους. Είναι πιο εξωστρεφή και λατρεύουν να συναναστρέφονται με κόσμο. Επίσης, τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας  έχουν συνήθως λιγότερες ευθύνες και από μικρά συνηθίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Ως γονείς, παρακινούν και τα δικά τους παιδιά να είναι εξωστρεφή και περιπετειώδη. Συνήθως δυσκολεύονται να επιβληθούν και να βάλουν όρια και κανόνες.

Το μοναχοπαίδι

Τα χαρακτηριστικά παιδιών που δεν έχουν καθόλου αδέρφια μοιάζουν αρκετά με αυτά των πρωτότοκων. Έχουν αυτοπεποίθηση, είναι ετοιμόλογα, φιλόδοξα και ξέρουν να πετυχαίνουν τους στόχους που βάζουν. Ωστόσο, ενδέχεται να συμπεριφέρονται εγωιστικά και να αναζητούν την προσοχή.

Ως γονείς, τα μοναχοπαίδια δυσκολεύονται περισσότερο από τους γονείς που έχουν μεγαλώσει με αδέρφια, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Όταν δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια πρέπει να μάθουν να  μοιράζονται, να έχουν υπομονή και επιμονή.

Πηγή: Brightside.me  


Πηγή