Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των εφήβων

Πολλοί νέοι βρίσκουν διέξοδο κατά την εφηβεία στη μουσική. Σε αυτή την περίοδο των έντονων αλλαγών και της συναισθηματικής φόρτισης, η μουσική βοηθά τους εφήβους να χαλαρώσουν, να εκφραστούν και να εκτονωθούν.

‘Ερευνες που έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση της μουσικής στη συμπεριφορά των εφήβων, έδειξαν, ότι τους βοηθά να αποκτήσουν μια ταυτότητα και να ενταχθούν σε συγκεκριμένες ομάδες.

Ειδικότερα, το International Journal of Adolescence and Youth δημοσίευσε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μελετών σχετικά με το ρόλο που παίζει η μουσική στην ανάπτυξη των εφήβων. Ο συγγραφέας υποστήριξε ότι η ταύτιση με ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής βοήθησε τους έφηβους να ταξινομηθούν σε ομάδες ενώ παρατηρήθηκε ακόμα και αλλαγή της συμπεριφοράς λόγω της μουσικής, όχι πάντα απαραίτητα καλή.

Στιχουργικά, η μουσική μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εφήβους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics έδειξε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό  κοινωνικά και ακαδημαϊκά από τη μουσική που ακούν τακτικά. Πιο συγκεκριμένα, η βίαιη μουσική μπορεί να επηρεάσει τους εφήβους να υιοθετήσουν αυτό το είδος συμπεριφοράς όπως και η μουσική που προωθεί την κατάχρηση ουσιών.

 φώτο: pexels.com / Karolina Grabowska

Μπορούν οι γονείς να επηρεάσουν τον έφηβο για τη μουσική που θα ακούει;

Ενώ οι έφηβοι μπορεί σκόπιμα να προσπαθήσουν να ακούσουν το αντίθετο από αυτό που ακούγεται στο σπίτι, στην πορεία και αφού πειραματιστούν με διάφορα είδη, φαίνεται ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι από τα αρχικά τους ακούσματα.

Συζήτηση για τον αντίκτυπο της μουσικής

Δεν χρειάζεται να κάνετε διαλέξεις στο έφηβο παιδί σας για το πώς το επηρεάζει η μουσική. Το πιο πιθανό είναι να μην σας δώσει σημασία και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση θεωρώντας σας άσχετο.Αντίθετα, ακούστε μαζί την αγαπημένη του μουσική και μιλήστε γι΄αυτή. Για παράδειγμα, πολλά τραγούδια της χιπ χοπ και ραπ μουσικής μιλάνε με μεγάλη ασέβεια για τις γυναίκες. Εξηγήστε του ότι είναι απαράδεκτο να μιλάμε με αυτόν τον τρόπο στις γυναίκες ακόμα και αν πρόκειται για στίχο τραγουδιού.

efiveia kai mousiki2

φώτο: pexels.com / Anthony Shkraba

Ενθαρρύνετε την ενασχόληση με την μουσική

Με την ενθάρρυνσή σας και ίσως με μερικές ιδέες για να προωθήσετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας, μπορεί ν’ αρχίσει να διαμορφώνει την προσωπικότητά του μέσω της μουσικής. Η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο όπως η κιθάρα, το πιάνο, τα ντραμς , το τραγούδι, η σύνθεση μουσικής , είναι σίγουρα ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να εκφραστεί, ειδικά στην εφηβεία.

Πηγή: liahonaacademy.com


Πηγή