Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Πώς η μουσική του Mozart βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών (vid)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που άκουσαν μια σονάτα του Μότσαρτ, για λίγα λεπτά πριν δώσουν ένα τεστ, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν άκουσαν ή που άκουσαν κάποιου άλλου είδους μουσική.

Αυτή ήταν η αρχή της συζήτησης σχετικά με τη μουσική του Mozart και πώς η ακρόασή της μπορούσε να ανακουφίσει τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Είναι γενικά αποδεκτό μεταξύ των ειδικών ότι συγκεκριμένα είδη μουσικής μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του εγκεφάλου ενός μωρού.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η μουσική φαίνεται να δίνει εκκίνηση στο μυαλό μας για σκέψη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα μονοπάτια της κλασικής μουσικής στον εγκέφαλό μας είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούμε για τον χωροταξικό συλλογισμό. Έτσι, όταν ακούμε κλασική μουσική αυτά τα μονοπάτια ενεργοποιούνται. Όμως, το αποτέλεσμα διαρκεί μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι βελτιωμένες ικανότητες μας ξεθωριάζουν περίπου μία ώρα αφού σταματήσουμε να ακούμε μουσική.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πολυπλοκότητα της κλασικής μουσικής, λόγω της σύνθετης δομής της, είναι αυτό που πυροδοτεί στον εγκέφαλο την χωρική νοημοσύνη.

Ακόμα, όμως, κι αν η μουσική για βρέφη δεν μπορεί να τα κάνει πιο έξυπνα, η σύγχρονη θεωρία υποστηρίζει ότι τα βοηθάει στην ανάπτυξή τους.

Ακούστε στο video, μαζί με το μωρό σας, μερικές από τις ωραιότερες συνθέσεις του Mozart.


Πηγή