Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς η οπτική επαφή με το μωρό συμβάλλει στην ανάπτυξή του;

Πριν ξεκινήσουν να μιλάνε, τα μωρά επικοινωνούν με τους γύρω τους με άλλους τρόπους. Από πολύ νωρίς εξοικειώνονται με την επικοινωνίατου σώματος, όπως για παράδειγμα όταν οι γονείς τα κρατούν στην αγκαλιά τους και τα χαϊδεύουν στην πλάτη για να ηρεμήσουν.

Εκτός από την επικοινωνία του σώματος υπάρχει και η επικοινωνία με τα μάτια, κοινώς η οπτική επαφή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα μωρά που επικοινωνούν με τα μάτια με τους γονείς τους και γενικά με τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους, αναπτύσσουν πιο γρήγορα τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας ενός έτους που επικοινωνούν με ήχους κοιτάζοντας παράλληλα στα μάτια τους γονείς τους, έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο στην ηλικία των δύο ετών, κατά περίπου 30 λέξεις παραπάνω.

“Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα μωρά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους πριν καν μάθουν να μιλούν. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να ανταποκριθούν και αυτοί με τη σειρά τους και όταν πράγματι το κάνουν, τότε οι γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού αναπτύσσονται.” αναφέρει ο Dr Ed Donnellan, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Ως γονείς, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτά τα ευρήματα για να εμπλουτίσετε τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνείτε με το μωρό σας. Συνεχίστε να του μιλάτε και παράλληλα επενδύσετε στην οπτική επαφή, αφιερώνοντας χρόνο για να το κοιτάξετε στα μάτια και να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί και αυτό να επικοινωνήσει μαζί σας.

Όταν το βρέφος κλαίει, κάνει γκριμάτσες, σας κοιτάει επίμονα ή γυρίζει το κεφάλι του για να αποφύγει κάτι, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθεί κάτι να σας πει. Απαντήστε με τον τρόπο σας, σαν να συμμετέχετε σε μία συζήτηση. Όταν το μωρό κοιτάζει επίμονα προς μία κατεύθυνση, δείξτε του το σημείο που κοιτάζει και μιλήστε του για αυτό, είτε είναι ένα παιχνίδι, ένα αντικείμενο ή οτιδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσετε μία “συζήτηση” και θα ενισχύσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία.

Την ώρα που μιλάτε στο μωρό σας, προσπαθήστε να έχετε οπτική επαφή όσο πιο συχνά γίνεται. Όπως συμβαίνει και στις συζητήσεις ενηλίκων, έτσι στην επικοινωνία με το μωρό η οπτική επαφή, δείχνει ότι πραγματικά είστε εκεί, με όλη σας την προσοχή στραμμένη στο μωρό σας.

Πηγή: theguardian.com / babycenter.com


Πηγή