Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού;

Πολλά παιδιά περνούν αρκετό χρόνο μπροστά στην τηλεόραση.Εκτός από παιδικά πργράμματα καθημερινά βλέπουν περίπου 10 -13 διαφημίσεις που αφορούν κάποιο φαγητό ή αναψυκτικό. Πάνω από το 90% αυτών των διαφημίσεων αφορούν σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά που συνιστώνται στα παιδιά να περιορίσουν, όπως αναφέρει το eatright.org

Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει σωστά;

Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ τρώτε

Ως οικογένεια, συμφωνήστε να μην παρακολουθείτε τηλεόραση (ή να χρησιμοποιείτε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές) κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το να τρώτε μαζί τακτικά χωρίς περισπασμούς προσφέρει επίσης την ευκαιρία να προωθήσετε την υγιεινή διατροφή και να ενισχύσετε τον οικογενειακό δεσμό.

Παρακολουθήστε παιδικά προγράμματα χωρίς διαφημίσεις

Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε εκπομπές για παιδιά σε πλατφόρμες που σας επιτρέπουν να προωθείτε γρήγορα τις διαφημίσεις ή εκείνες που δεν περιλαμβάνουν διαφημίσεις.

Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στην κουζίνα

Τα μικρά παιδιά θέλουν να βοηθούν τους γονείς στην κουζίνα. Εκμεταλλευτείτε αυτή την επιθυμία τους και ζητήστε να ετοιμάσετε μαζί το βραδινό, να κόψετε σαλάτα, να στρώσετε το τραπέζι.

Καθορίστε όρια για το χρόνο μπροστά στην οθόνη

Τα παιδιά όλων των ηλικιών περνούν αρκετό χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα τηλεόραση για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες οι γονείς θα πρέπει να έχουν λόγο στο τι παρακολουθούν.

Γίνετε το σωστό πρότυπο

Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τους άλλους. Ως γονείς, οφείλετε να προσέχετε τη διατροφή σας και να ελέγχετε τις ώρες που περνάτε μπροστά σε μια οθόνη. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε τις σωστές συνήθειες που προσπαθείτε να υιοθετήσουν στα παιδιά σας.


Πηγή