Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό από τα αέρια

Τα βρέφη έχουν συνήθως αέρια επειδή το πεπτικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.

Ορισμένα μωρά μπορεί να έχουν ευαισθησίες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη διατροφή μιας θηλάζουσας μαμάς ή από έναν συγκεκριμένο τύπο φόρμουλας.

Σημάδια και συμπτώματα

Τα περισσότερα μωρά έχουν αέρια και αρκετές φορές μάλιστα ταλαιπωρούνται γιατί πονάνε. Τι πρέπει να προσέχετε στη συμπεριφορά του μωρού:

  • Το μωρό κλαίει και είναι φασαριόζικο για περίπου μία ώρα την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας φυσιολογικής ποσότητας αερίων στα νεογέννητα που συνοδεύεται από ένα μικροσκοπικό, υπανάπτυκτο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν συμβαίνει κάθε μέρα και δεν φαίνεται να βελτιώνεται.
  • Το μωρό φαίνεται δυστυχισμένο τις περισσότερες φορές. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει αέρια που συχνά υποδηλώνουν ένα άλλο πρόβλημα.
  • Το μωρό δεν τρώει ή δεν κοιμάται καλά. Τα προβλήματα με τον ύπνο ή το φαγητό μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους και τα αέρια στα βρέφη ίσως να είναι ένα από αυτά. Μιλήστε με το γιατρό σας για αν εξακριβώσετε τα αίτια.
  • Το μωρό κοκκινίζει στο πρόσωπο όταν κλαίει και φαίνεται ότι μπορεί να πονάει.
  • Το μωρό στριφογυρίζει και τραβάει τα πόδια μέχρι το στήθος του.

Αν το μωρό τρέφεται με ξένο γάλα συνήθως υποφέρει πιο συχνά από αέρια σε αντίθεση με το μωρό που θηλάζει.

moro me aeria2

Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τα αέρια ή ακόμα και να προλάβετε το μετεωρισμό μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Ρέψιμο

Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας δεν θα υποφέρει από αέρια. Προσπαθήστε να ρεύεται το μωρό κάθε πέντε λεπτά την ώρα που θηλασμού ή του ταΐσματος με το μπιμπερό. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εύκολο, ειδικά αν πεινάει το μωρό, όμως θα το βοηθήσει σημαντικά.

Τάισμα σε καθιστή στάση

Μπορεί να είναι λίγο κουραστικό για σας, αλλά η σίτιση του βρέφους σας ενώ βρίσκεστε σε καθιστή θέση θα μειώσει τις πιθανότητες σχηματισμού αερίων. Καθίστε ευθεία και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στην αγκαλιά σας. Τοποθετήστε το μωρό στο μαξιλάρι με τέτοιο τρόπο ώστε το κεφάλι του βρέφους σας να είναι λίγο ανυψωμένο. Αυτό θα αποτρέψει την συσσώρευση αερίων και κατ’ επέκταση τους κολικούς.

moro me aeria1

Αγκαλιά

Η κίνηση και η σωματική επαφή φαίνεται να καθησυχάζουν τα βρέφη. Κρατήστε αγκαλιά το μωρό σας, πιέζοντας τα ποδαράκια του προς τα πάνω και χαϊδεύοντας του την πλάτη. Βέβαια οι μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι η μέθοδος αυτή βελτιώνει τους κολικούς, όμως αξίζει να τη δοκιμάσετε αν δεν βρίσκετε λύση σε άλλες μεθόδους.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικά πώς θα ανακουφιστεί το μωρό από τα αέρια.

Με πληροφορίες από το whattoexpect.com


Πηγή