Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Πώς θα αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες τα τρίχρονα παιδιά

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό από μικρή ηλικία. Ειδικά από τριών ετών και μετά, το παιδί μπορεί να τρώει μαζί σας, να συμμετέχει και να απολαμβάνει τα οικογενειακά γεύματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες:

Αποδεχτείτε την προτίμησή του σε κάποιες τροφές

Το τρίχρονο μπορεί να ενθουσιάζεται για το φαγητό, αλλά μπορεί επίσης να έχει και συγκεκριμένες προτιμήσεις οι οποίες ίσως διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να καταβροχθίσει μια συγκεκριμένη τροφή σήμερα και στη συνέχεια να μην βάζει μπουκιά στο στόμα του την επόμενη φορά. Επίσης, ενδέχεται να ζητήσει ένα συγκεκριμένο φαγητό για αρκετές ημέρες στη σειρά, και στη συνέχεια να επιμείνει ότι δεν του αρέσει πια. Όσο ενοχλητική κι αν είναι αυτή η συμπεριφορά, είναι συνηθισμένη από ένα τρίχρονο. Εσείς, συνεχίστε να προσφέρετε μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα και αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ποιο από αυτά και πόσο θα φάει.

Ενθαρρύνετε αλλά μην το αναγκάζετε να δοκιμάσει νέες τροφές

Προσφέρετε πολύ μικρές ποσότητες ενός νέου φαγητού για να δοκιμάσει το παιδί σας μαζί με άλλα τρόφιμα που του αρέσουν ήδη. Μην περιμένετε από το παιδί σας να τρώει ολόκληρη μερίδα ενός νέου φαγητού γι΄αυτό και δεν πρέπει να το πιέζετε.

Προσφέρετε θρεπτικές επιλογές φαγητού σε κάθε γεύμα

Είναι σημαντικό να προσφέρετε στο τρίχρονο θρεπτικές επιλογές φαγητού σε κάθε γεύμα. Εάν το παιδί σας είναι επιλεκτικό και προτιμά ορισμένες μόνο τροφές μην αποθαρρύνεστε ή απογοητεύεστε. Συνεχίστε να προσφέρετε μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, ακόμα κι αν το παιδί σας αρνείται να τα δοκιμάσει. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μάθει να συνηθίζει στα υγιεινά σνακ και γεύματα.

diatrofi gia trixrona

Τα γεύματα πρέπει να είναι απλά και θρεπτικά

Το φαγητό σε αυτή την ηλικία δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερά. Δοκιμάστε απλά γεύματα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά. Για παράδειγμα, ένα σάντουιτς γαλοπούλας ή φυστικοβούτυρου, μια μερίδα καρότα, ένα μήλο και ένα ποτήρι γάλα είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή.

Απενεργοποιήστε την τηλεόραση

Τα μικρά παιδιά επηρεάζονται εύκολα από τις διαφημίσεις για ανθυγιεινά τρόφιμα (δημητριακά, γρήγορο φαγητό , γλυκά). Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να τρώτε με κλειστή την τηλεόραση στο σαλόνι ή την κουζίνα. Το ίδιο ισχύει και για το βραδινό γεύμα.

Πηγή: healthychildren.org


Πηγή