Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πώς θα διαλέξω τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου για το παιδί μου;

Το καλοκαίρι τα παιδιά περνούν αρκετό από τον χρόνο τους εκτός σπιτιού. Ο ήλιος μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία τους μέσω της παραγωγής βιταμίνης D, η υπερβολική έκθεση σε αυτόν ωστόσο, ελοχεύει κινδύνους για το δέρμα και τα μάτια.

Τα παιδιά έχουν μικρότερη ποσότητα χρωστικής στην ίριδα του ματιού, με αποτέλεσμα η ακτινοβολία του ήλιου να μπορεί να φτάσει πιο εύκολα στον αμφιβληστροειδή του ματιού και να τον βλάψει.

Από ποια ηλικία μπορεί να φοράει ένα παιδί γυαλιά ηλίου;

Τα παιδιά μέχρι και έξι μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, καθώς τα μάτια και το δέρμα τους είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα. Από τον έκτο μήνα και έπειτα που οι βόλτες και οι ώρες εκτός σπιτιού είναι περισσότερες, μπορούν να βάλουν και τα πρώτα τους γυαλιά ηλίου.

Τι πρέπει να προσέξετε για την κατάλληλη επιλογή των γυαλιών ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε για το παιδί σας θα πρέπει να απορροφούν 100% όλου του φάσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Προμηθευτείτε τα από ένα αξιόπιστο κατάστημα οπτικών ή από ένα καταστήματα βρεφικών ειδών που έχουν γνώση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά πάνω θα έχουν τη σχετική ένδειξη όπως ένα αυτοκόλλητο ή μία ετικέτα.

Εκτός από τον φακό, εξίσου σημαντικό είναι διαλέξετε και το κατάλληλο μέγεθος γυαλιών για το παιδί σας. Φροντίστε ο σκελετός των γυαλιών να εφαρμόζει καλά στο προσωπάκι του, χωρίς να το πιέζει ή να του είναι πολύ μεγάλος. Προτιμήστε έναν όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ σκελετό, εύκαμπτο, με ελαστικούς βραχίονες και χωρίς πολλές γωνίες. Έτσι, το μικρό σας θα μπορεί να φοράει τα γυαλιά του άνετα, χωρίς να θέλει να τα βγάλει ή να κινδυνεύει να τραυματιστεί από αυτά.

«Το παιδί μου δε θέλει να φοράει τα γυαλιά του» – Τι μπορείτε να κάνετε

Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες πολλά παιδιά δεν θέλουν να φοράνε τα γυαλιά ηλίου τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή. Δοκιμάστε να του τα βάλετε και στην επόμενη βόλτα και στη μεθεπόμενη. Σταδιακά θα τα συνηθίσει. Επίσης, μπορείτε να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα. Εάν φοράτε τα δικά σας γυαλιά ηλίου, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να κάνει το ίδιο μιμούμενο τη συμπεριφορά σας.

Μέχρι να πείσετε το παιδί σας να φορέσει τα γυαλιά του, προτιμήστε να του φορέσετε ένα καπέλο με μεγάλο γείσο το οποίο θα προστατεύει και τα μάτια του όσο το δυνατόν περισσότερο.


Πηγή