Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πώς θα δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας

Τα παιδιά ακούνε με τα μάτια!

Μια σοφή κουβέντα που είχα ακούσει κάποτε, χρόνια πριν και που διαπίστωσα πόση αλήθεια κρύβει.

Είμαστε μιμητικά πλάσματα.

Από την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας σε αυτό τον κόσμο τον γνωρίζουμε, παρατηρούμε τα πάντα με περιέργεια και καταχωρούμε στον ασυνείδητο και συνειδητό νου ότι αντιλαμβανόμαστε με τις 5 αισθήσεις μας.

Για τα παιδιά, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους τα φροντίζουν, τα τρέφουν, τα ανατρέφουν, τους δίνουν χρόνο, αγάπη, ασφάλεια, είναι οι γονείς οι οποίοι αποτελούν τα πρότυπά τους.

Φαντάζομαι ότι το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής σας είναι να δείτε το παιδί σας να μεγαλώνει, παίρνοντας τον δικό του δρόμο, ζώντας με υγεία, σε ευημερία, αναδεικνύοντας τα προσωπικά του ταλέντα.

Σε όλη αυτήν την πορεία παίζετε τον πιο καθοριστικό ρόλο αφού τα παιδιά σας βλέπουν, ερμηνεύουν και μιμούνται ότι βιώνουν μέσα στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό, κοντά σας.

Αν λοιπόν θέλετε να καμαρώνετε βλέποντας το παιδί σας να εξελίσσεται σε ένα υγιές, ισορροπημένο, με επίγνωση και ευγένεια άτομο, φροντίστε να είστε εσείς αυτό το άτομο, κληροδοτώντας του το κλειδί μιας ζωής με ποιότητες και όνειρα.

Σκεφτείτε τι σημαντικό έργο επιτελείτε και πόσο ευλογημένοι είστε γι’ αυτό. Άλλωστε τα παιδιά έρχονται για να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, για να μας δώσουν την ευκαιρία να νοιώσουμε τα ομορφότερα συναισθήματα και να γίνουμε οι φωτισμένοι γι’ αυτά δάσκαλοι, οι οποίοι συνειδητά θα τα διδάξουν τα μυστικά αυτού του όμορφου ταξιδιού που λέγεται ζωή.

Είναι σημαντικό να συζητάτε μαζί τους εξηγώντας τους την σημασία των αξιών τις oποίες έχετε υιοθετήσει ως οικογένεια. Δείξτε τους την ευγένεια και τον σεβασμό. Καλημερίστε με χαμόγελο το πρωί, καθώς τα συνοδεύετε στο σχολείο, γνωστούς και γείτονες.

Δώστε προτεραιότητα στην είσοδο της αυλής, κρατώντας την πόρτα, στα μικρά παιδιά, στις έγκυες μητέρες η στους ηλικιωμένους που συνοδεύουν τα εγγόνια τους.

Όταν οδηγείτε αποφύγετε διαπληκτισμούς και άσχημες εκφράσεις. Ακόμη και αν το δείτε εξηγείστε στο παιδί ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπεριφέρεται άσχημα και να χαλάει την ημέρα του. Ένα χαμόγελο με κατανόηση είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό, προσφέροντας χαρά και ικανοποίηση.

Εξηγείστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αυτήν την στιγμή έχουν μεγάλη ανάγκη από πράγματα που έχουμε εμείς και μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους.

Τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, φάρμακα.

Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει τι θα ήθελε να προσφέρει από τα παιχνίδια και τα ρούχα του και πηγαίνετε μαζί να δωρίσετε τα πράγματα που έχετε συλλέξει.

goneis paradeigma gia paidia 3

Ζητήστε του συγγνώμη κάθε φορά που κάνετε λάθος.

Μην του λέτε ψέματα και εξηγείστε του πόσο σημαντική είναι η αλήθεια και η ειλικρίνεια.

Φροντίστε όταν είστε με φίλους σας και μετά γυρίζετε σπίτι, να μην τους κριτικάρετε (κουτσομπολεύοντάς τους).

Μιλήστε με το παιδί για την αξία της φιλίας και της εμπιστοσύνης τονίζοντας πόσο όμορφα συναισθήματα προσφέρει και πόσα πράγματα μπορούμε να μοιραστούμε με του φίλους μας.

Προσοχή! Άλλο ειλικρίνεια και άλλο αγένεια. Σίγουρα θα βρεθείτε σε στιγμές όπου από ευγένεια και λεπτότητα θα αποφύγετε να πείτε κάτι που σκέφτεστε για να μην πληγώσετε τον άλλο. Αυτό μπορεί να μην το γνωρίζει το παιδί και είναι πολύ ωφέλιμο να το συζητήσετε μαζί του εξηγώντας του τις συνέπειες μιας ειλικρίνειας που στην ουσία καταλήγει σε αγένεια.

Σεβαστείτε την προτεραιότητα όταν βρίσκεστε σε ουρά αναμονής εξηγώντας στο παιδί ότι αν δεν μπορεί να περιμένει είναι καλύτερα να φύγει παρά να προσπαθήσει να πάρει την σειρά κάποιου.

Μοιραστείτε μαζί του πόσο όμορφα συναισθήματα νοιώθετε κάθε φορά που δείχνετε σεβασμό στο περιβάλλον και στα ζώα.

Προτείνετε στο παιδί να μαζέψετε, παρέα, σκουπίδια από την παραλία η από την βόλτα στο δάσος.

Αφήστε το να δει πόσο αγαπάτε και σέβεστε τα ζώα, την φύση, τον πλανήτη που είναι το σπίτι, το καταφύγιο, το οξυγόνο που τροφοδοτεί τις ανάσες σας.

Η μεγαλύτερη χαρά για έναν γονιό είναι το χαμόγελο που βλέπει να ανθίζει στα χείλη του παιδιού του κάθε φορά που εκείνο γεύεται μια επιτυχία, μια νίκη, ένα όμορφο δυνατό συναίσθημα και γυρνώντας το κεφάλι του τον κοιτάζει με νόημα που φωνάζει «ευχαριστώ»!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life coach

monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi




Πηγή