Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς θα ενθαρρύνετε το δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι;

“To παιχνίδι είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη των παιδιών και είναι μία βιολογική τους ανάγκη” αναφέρει η καθηγήτρια Carol Reid και ιδρύτρια του Carol Reid Early Childhood Education Resource Center.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλα τα παιδιά ήδη από τη νηπιακή τους ηλικία λατρεύουν να παίζουν. Ωστόσο, παιχνίδι από παιχνίδι διαφέρει, όπως και η επίδραση που έχει το κάθε ένα στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού.

Τα παιχνίδια που προάγουν τη δημιουργικότητα ενθαρρύνουν τα παιδιά να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα και τη σκέψη τους, να είναι πιο εξωστρεφή, να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να έχουν αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Reid, τα παιχνίδια αυτά δεν γνωρίζουν φύλο και απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Η ειδικός προτείνει τα παιδιά να ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες τουλάχιστον 45 λεπτά την ημέρα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το δημιουργικό παιχνίδι στα παιδιά τις μέρες αυτές που μένουμε σπίτι;

Δημιουργήστε μία γωνία… τέχνης

Βάλτε όλα τα είδη ζωγραφικής σε ένα εμφανές μέρος, στο οποίο το μικρό σας θα έχει εύκολα πρόσβαση. Βλέποντάς τα, το παιδί είναι πιο πιθανό να θελήσει να ζωγραφίσει ή να κάνει χειροτεχνίες από μόνο του. Επίσης, δημιουργώντας μία γωνία αποκλειστικά για αυτή τη δραστηριότητα, το παιδί σας θα μπορεί να είναι πιο συγκεντρωμένο όταν ζωγραφίζει ή δημιουργεί.

Μυήστε το παιδί σας στη μουσική

Η μουσική έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά και συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξή τους. Στον ελεύθερο σας χρόνο μπορείτε να ακούσετε μουσική, να τραγουδήσετε ή ακόμα και να δημιουργήστε αυτοσχέδια μουσικά όργανα  με υλικά που ήδη έχετε σπίτι σας.

Αξιοποιήστε τη φαντασία σας

Περνώντας πολλές ώρες με τα παιδιά στο σπίτι, συνειδητοποιούμε ότι είναι αρκετές οι δημιουργικές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε, ανάλογα με τα χόμπυ και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Για παράδειγμα εάν το παιδί σας έχει αδυναμία στα παραμύθια και τις ιστορίες, ζητήστε του να φτιάξει τη δική του ιστοριούλα χρησιμοποιώντας λέξεις που θα του πείτε. Εάν του αρέσει η ζωγραφική, παρακινήστε το να ζωγραφίσει ένα στιγμιότυπο από την ημέρα του. Εμπνευστείτε από τις ασχολίες που του αρέσουν και σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να δώσετε σε αυτές μία ακόμα πιο δημιουργική διάσταση.

Δώστε το παράδειγμα

Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών σας. Εάν το παιδί βλέπει τους γονείς να είναι στην τηλεόραση ή στο κινητό, τόσο πιθανότερο είναι κι εκείνο στον ελεύθερό του χρόνο να θελήσει μία οθόνη για να διασκεδάσει.

Πηγή πληροφοριών: todaysparent.com


Πηγή