Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Πώς θα επιστρέψει ένα παιδί στο σχολείο με προσμονή και θετική διάθεση

Μια μικρή πρόταση που σίγουρα (κακά τα ψέματα) αναστατώνει πρώτα τους γονείς.

Οι περισσότεροι από εσάς αγαπημένοι μου γονείς, κουβαλώντας -όχι και τόσο ενδυναμωτικές- εμπειρίες από το σχολείο, όταν είσαστε μαθητές, αναβιώνετε κάθε φορά, κάθε χρόνο, το ίδιο συναίσθημα και μάλιστα τώρα, θα έλεγα, «εις διπλούν»!

Από την άλλη, τα παιδιά βιώνουν κάτι ανάλογο (όπως λύπη για τις υποχρεώσεις που θα έχουν μέσα στην χρονιά, χαρά για το ότι θα ξανασμίξουν με τους φίλους τους).

Αυτή λοιπόν η χαρμολύπη θα μπορούσε να μετατραπεί σε συναισθήματα πολύ πιο θετικά και παρακινητικά βοηθώντας τα και στρέφοντας την οπτική τους προς αυτά.

Τα παιδιά γεννιούνται με ένα μεγάλο χάρισμα: την περιέργεια. Μέσα από αυτήν και με την βοήθεια του περιβάλλοντος ανακαλύπτουν τον κόσμο. Έναν κόσμο τόσο όμορφο, γεμάτο εκπλήξεις και αναπάντητα ερωτήματα.

Το σχολείο είναι ο χώρος μέσα στον όποιο θα ανακαλύψουν έννοιες, θα πάρουν γνώσεις, θα μάθουν να συνυπάρχουν, να μοιράζονται, να σέβονται, να αλληλεπιδρούν σε μια κοινωνία μικρογραφία αυτής που θα ακολουθήσει όταν ενηλικιωθούν.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιους τρόπους οι οποίοι μπορούν να τα βοηθήσουν να επιστρέφουν κάθε Φθινόπωρο στο σχολείο με προσμονή και θετική διάθεση για την καινούργια χρονιά.

1ον Συντηρείστε την έμφυτη περιέργεια τους. Συζητήστε μαζί τους την καινούργια ύλη που πρόκειται να διδαχτούν και ενισχύστε την φαντασία τους γύρω από διάφορα μαθήματα που αναφέρονται, για παράδειγμα, στην γλώσσα, εξηγώντας τους τι ρολό παίζει στην ζωή, στην επικοινωνία και πόσο πιο πλούσια μπορεί να γίνει αυτήν την σχολική χρονιά. Μιλήστε τους για τα μαθήματα γύρω από την φύση, την ιστορία, τα μαθηματικά που κρύβουν την λειτουργία του σύμπαντος και του κόσμου που ζούμε.

2ον Φροντίστε η συζήτηση μαζί τους να είναι περιγραφική και να τους δημιουργεί εικόνες, να τα ταξιδεύει εξιτάροντας την περιέργεια και την επιθυμία τους να κάνουν ερωτήσεις.

Μιλήστε με ενθουσιασμό και δώστε τους το δικαίωμα να φανταστούν όμορφες εικόνες και να αλλάξουν οπτική, ταυτίζοντας το σχολείο με τον χώρο όπου γνώσεις και μυστικά αυτού του κόσμου θα γίνουν κτήμα τους.

epistrofi sto sxoleio 4

3ον Καθησυχάστε τα ξεκαθαρίζοντας ότι ο σκοπός του σχολείου είναι να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για να μπορούν να διαλέξουν με ποιο τρόπο θέλουν να ζήσουν, ως ενήλικες, την ζωή που θα τα ευχαριστεί και θα τους προσφέρει ευημερία (εξηγήστε τους τι θα πει ευημερία και πως οι γνώσεις που θα πάρουν από το σχολείο θα συντελέσουν σε αυτήν), επομένως οι βαθμοί είναι απλώς μια επιβράβευση δική τους η οποία δεν παίζει σημαντικό ρολό στην μελλοντική τους ζωή.

4ον Αποφασίστε, από κοινού, ποια ημέρα θα πάτε να αγοράσετε την σχολική τους τσάντα (αν η προηγούμενη χρειάζεται αντικατάσταση) όπως και σχολικά είδη (μολύβια, γόμες, τετράδια, μπλοκ) που θα ήθελαν να διαλέξουν σύμφωνα με το δικό τους γούστο.

5ον Ενθαρρύνετέ τα να συζητούν μαζί σας καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς οτιδήποτε τα προβληματίζει η τα δυσκολεύει διαβεβαιώνοντάς τα ότι μπορείτε σε κάθε περίπτωση να τα βοηθάτε ώστε να γίνει αυτή η χρονιά πραγματικά ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.

Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε και να τους μεταφέρετε λέξεις και συναισθήματα σκεπτόμενοι ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Η αλήθεια, αγαπημένοι μου, είναι αυτή που κρύβετε μέσα σας και ονειρεύεστε για τα παιδιά σας!

Αυτήν την αλήθεια θα λέτε και αυτήν μπορείτε να τα εμπνεύσετε να βιώσουν στην καθημερινότητά τους δηλ. αυτό που λέμε πραγματικότητα.
Άλλωστε εμείς διαμορφώνουμε την οπτική για τον κόσμο και την πραγματικότητά μας.

epistrofi sto sxoleio 3

Τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα που έχουμε για έναν κόσμο πιο αλληλέγγυο, σύγχρονο, εξελιγμένο μέσα από ποιότητες και γνώσεις τις οποίες θέλουμε να τους μεταδώσουμε με αγάπη και πρόθεση να απολαύσουν το ταξίδι της γνώσης γιατί τότε μόνο αυτό, γίνεται εμπειρία, δύναμη, απόφαση, πρόοδος.

Να χαίρεστε και να καμαρώνετε τα παιδιά σας γι αυτό που ακριβώς είναι. Η ενθάρρυνση και η αγάπη θα τα οδηγήσει να καλλιεργήσουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, αυτά που θα τους προσφέρουν την ισορροπία στην ζωή τους, την ποικιλία και το ενδιαφέρον στον απέραντο κόσμο μας.

Καλή σχολική χρονιά!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life coach

monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi




Πηγή