Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει τοξικούς φίλους

H φιλία είναι σημαντική στη ζωή του παιδιού. Νιώθει αποδεκτό από την κοινωνία, αποκτά κοινωνική ζωή πέρα από τους γονείς, αποκτά νέα πρόσωπα εμπιστοσύνης, μοιράζεται ίδια ενδιαφέροντα με το ίδιο πάθος με τους φίλους.

Γι΄αυτό και οι γονείς έχουν άγχος. για τους φίλους των παιδιών τους. Γιατί εκτός από τις υγιείς φιλίες, υπάρχουν και οι τοξικές, αυτές που επηρεάζουν αρνητικά το παιδί κι ενίοτε το κάνουν να ασφυκτιά.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο γονιός να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί του να απεγκλωβιστεί από μια κακή φιλία.

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού που δεν πρέπει να αγνοήσει:

Ξαφνικά έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση

Το παιδί σας αρχίζει να μην πιστεύει στον εαυτό του και να υιοθετεί απόψεις που δεν είναι δικές του. Επίσης, η συμπεριφορά του αλλάζει κάθε φορά που συναντιέται με τον φίλο του και αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε τον αφορά.

Δίνει βαρύτητα στις ανάγκες του φίλου του κι όχι στις δικές του

Δώστε προσοχή εάν κάποιος φίλος του είναι άκαμπτος στο πρόγραμμα του παιδιού σας και θέλει τα πράγματα να γίνονται με τον τρόπο του, όλη την ώρα. Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας κάνει ότι μπορεί προκειμένου να ευχαριστήσει ή να εντυπωσιάσει το φίλο του ανεξάρτητα από το κόστος.

φώτο: pexels.com /cottonbro

Δεν φέρνει το φίλο του στο σπίτι

Οι περισσότεροι γονείς επιδιώκουν να γνωρίζουν τους φίλους του παιδιού τους για να έχουν κι εκείνοι μια εικόνα. Αν το παιδί σας βρίσκει συνεχώς αφορμές για να μην γίνει αυτή η γνωριμία ή αρνείται να τον φέρει σπίτι, είναι μάλλον σημάδι ότι κάτι “τρέχει” με τον φίλο του.

Δικαιολογεί πάντα το φίλο του

Η ανάγκη να υπερασπίζεται τον φίλο του, ακόμα και για πράγματα στα οποία ξέρετε ότι διαφωνεί, θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες. Το γεγονός ότι δικαιολογεί τη συμπεριφορά του φίλου του ή παίρνει την ευθύνη για εκείνον, δείχνει ότι έχει παγιδευτεί σε μια τοξική φιλία.

Δεν μοιράζεται ποτέ τις στιγμές που περνάνε μαζί

Όταν αποφεύγει τις ερωτήσεις για το πώς πέρασε με τον φίλο του, τι έκαναν και πού πήγαν, θα πρέπει να σας προβληματίσει. Ειδικά αν αυτό παγιωθεί και το παιδί σας απαντά λακωνικά ή καθόλου. Αν μάλιστα παρατηρήσετε ότι γίνεται ανήσυχος ή ευέξαπτος κάθε φορά που τον ρωτάτε για τον φίλο του, τότε ίσως πρόκειται όντως για μια κακή επιρροή.


Πηγή