Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει υπερένταση

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν πολύ συχνά τους γονείς είναι αυτό της υπερέντασης των παιδιών τους. Η κατανόηση του προβλήματος και η προσπάθεια εύρεσης λύσεων προϋποθέτει τη γνώση βασικών στοιχείων ανατομίας και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς επίσης και της επίδρασης που μπορεί να έχει το άγχος.

Πώς θα καταλάβετε αν έχει το παιδί σας υπερένταση;

  • Δεν θα μπορεί να κοιμηθεί εύκολα.
  • Θα έχει παραπάνω ενέργει από το φυσιολογικό.
  • Θα έχει άγχος και θυμό.
  • Θα έχει ταχυκαρδία.

Πώς θα ηρεμήσετε το υπερδραστήριο παιδί σας;

Επιλέξτε τις σωστές τροφές

Κάνοντας τις σωστές διατροφικές επιλογές μπορείτε να βοηθήσετε το δραστήριο παιδί σας να ηρεμήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η μαμά σας σας έδινε μια κούπα ζεστό γάλα τα βράδια που δεν σας έπαιρνε ο ύπνος. Τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η βρώμη και τα αμύγδαλα φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση.

Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα

Ακόμη και το πιο δραστήριο παιδί μπορεί να ηρεμήσει αν ακολουθήσει μια χαλαρωτική ρουτίνα. Ένα χλιαρό ντους, το διάβασμα ενός παραμυθιού και μια ζεστή αγκαλιά σας σίγουρα θα βοηθήσουν το μικρό σας να μην έχει τόση υπερένταση.

Όχι οθόνες όλη την ώρα

Η έκθεση στο τεχνητό φως των οθονών έχει αρνητική επίδραση, καθώς μπερδεύει τον κιρκάδιο ρυθμό του (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού του). Επομένως, φροντίστε το παιδί να μένει μακριά από την τηλεόραση και τον υπολογιστή αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα.

Σωματική άσκηση στην καθημερινότητα

Η καθημερινή σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση του παιδιού. Δοκιμάστε να πάτε περίπατο ή να χορέψετε μαζί με το παιδί σας στο σαλόνι. Προσοχή όμως, αν το παρακάνετε το παιδί σας θα έχει ακόμη μεγαλύτερη υπερένταση. Προτιμήστε δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, πριν από το απόγευμα. Κυρίως φροντίστε το παιδί σας να αθλείται στη φύση.

Τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης σώματος και μυαλού είναι ευεργετικές για κάποια παιδιά. Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσει ένα υπερλειτουργικό μυαλό. Ζητήστε την γνώμη του παιδίατρου για να βρείτε τις αντίστοιχες τεχνικές που θα βοηθήσουν το παιδί σας.


Πηγή