Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς θα καταφέρετε να σας ακούει το παιδί χωρίς να φωνάζετε

Πόσες φορές νιώθετε ότι όταν μιλάτε στο παιδί σας, εκείνο δεν σας ακούει; Μπορεί να μη σας αγνοεί, απλά δεν δίνει σημασία σε όσα του λέτε.

Αυτό συνήθως προκαλεί τη δική σας έκρηξη και καταλήγετε να φωνάζετε χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος.

Αν λοιπόν θέλετε κάθε φορά που μιλάτε στο παιδί σας, να σας ακούει, δοκιμάστε τα εξής:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή τους

Αν θέλετε τα παιδιά να σας ακούσουν πρέπει να έχετε πρώτα την προσοχή τους. Διαφορετικά ότι και να τους λέτε, θα μιλάτε στο …βρόντο. Φροντίστε λοιπόν να μην παρακολουθούν τηλεόραση ή να μην παίζουν στο κινητό όταν αποφασίσετε να τους μιλήσετε.

Να είστε συγκεκριμένοι

Μη χρησιμοποιείτε μεγάλες προτάσεις και μεγάλες λέξεις όταν ζητάτε από το παιδί να κάνει κάτι. Αυτό θα διευκολύνει τον γιο ή την κόρη σας να θυμούνται τι τους είπατε. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά δεν κάνουν αυτό που ζητάτε γιατί απλά δεν το θυμούνται.

Εξηγήστε στο παιδί τι ζητάτε

Όταν θέλετε το παιδί να κάνει κάτι καλά, δώστε του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, π.χ. τι πρέπει να τοποθετήσει στο τραπέζι, πού πρέπει να το τοποθετήσει ή πόσα πράγματα χρειάζεται να βάλει στο τραπέζι.

Δώστε του χρόνο

Όταν ρωτάτε ή λέτε κάτι στο παιδί, περιμένετε τρία έως επτά δευτερόλεπτα για να επεξεργαστεί αυτό που είπατε και να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Ορισμένα παιδιά ίσως χρειάζονται περισσότερα από λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι, αν το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται αμέσως σε αυτό που λέτε, πιθανόν να μην σας αγνοεί. Απλά προσπαθεί να καταλάβει πώς να ανταποκριθεί. Δώστε του λοιπόν λίγο χρόνο.

Καθορίστε τις προσδοκίες

Οι κανόνες συνοδεύονται με προσδοκίες αλλά και συνέπειες. Να είστε σαφείς και σταθεροί όταν μιλάτε στα παιδιά σας για το τι περιμένετε από αυτά.
Ένας τρόπος να είστε σαφής σχετικά με τις προσδοκίες σας είναι να καταγράψετε τους κανόνες σε ένα φύλλο χαρτιού και να το κολλήσετε στο ψυγείο ή σε έναν πίνακα ανακοινώσεων στο δωμάτιό του. Θα πρέπει να ελέγχετε και να αναθεωρείτε τη λίστα κατά διαστήματα. Θυμηθείτε ότι οι κανόνες δεν είναι διαπραγματεύσιμοι και δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά (ειδικά τα μεγαλύτερα) να σας πείθουν για το αντίθετο.

Με πληροφορίες από το momjunction.com


Πηγή