Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς θα κόψετε τα νύχια του νεογέννητου με ασφάλεια

Οι περισσότεροι νέοι γονείς τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα πρέπει να πλησιάσουν ένα αιχμηρό αντικείμενο στα χέρια ή τα ποδαράκια του μωρού τους. Τα νύχια του νεογέννητου βρέφους ωστόσο, μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και εάν δεν κόβονται όταν χρειάζεται, το μωρό μπορεί να γρατζουνιστεί και να τραυματιστεί.

Πότε θα πρέπει να κόψετε τα νύχια του μωρού;

Τα νύχια του μωρού δημιουργούνται και αρχίζουν να μακραίνουν από όταν ακόμα το βρέφος είναι στη μήτρα. Τις πρώτες εβδομα΄δες μετά τον τοκετό, τα νύχια του μωρού είναι πολύ μαλακά και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο απλώς να τα λιμάρετε με μία ειδική λίμα.

Μετά τις πρώτες τρεις με τέσσερις εβδομάδες, τα νύχια του μωρού θα έχουν σκληρύνει, θα μακραίνουν με πιο αργό ρυθμό και θα χρειαστεί πλέον να τα κόψετε με τη βοήθεια ενός βρεφικού νυχοκόπτη ή με ένα στρογγυλό ψαλιδάκι νυχιών.

Διαβάστε επίσης: Μπορούν τα μωρά να γεννηθούν με μακριά νύχια;

Πώς θα κόψετε τα νύχια του νεογέννητου;

Για αρχή είναι σημαντικό, να κόψετε ή να λιμάρετε τα νύχια του μωρού όταν αυτό θα είναι χορτάτο, ήρεμο και ακόμα καλύτερα, όταν θα κοιμάται.

Εάν τα κόβετε για πρώτη φορά, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από το χέρι που σας βολεύει. Κρατήστε το χέρι του μωρού και με προσοχή, σε κάθε δάχτυλο τραβήξτε το δέρμα του μωρού με προσοχή για να κόψετε ένα-ένα τα νύχια. Στη συνέχεια κόψτε το νυχάκι που περισσεύει με τον νυχοκόπτη με απαλές και αργές κινήσεις. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλα τα νύχια.

Extra tips:

  • Τα νύχια του μωρού καλό είναι να κόβονται σε τετραγωνισμένο σχήμα.
  • Μην κόβετε ποτέ τα πετσάκια.
  • Για την αποφυγή μολύνσεων, μπορείτε να απολυμαίνετε τον βρεφικό νυχοκόπτη ή το ψαλιδάκι με λίγο οινόπνευμα.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή