Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Πώς θα μάθει το παιδί ηλικίας 1 έως 3 ετών να τρώει σωστά

Είναι σημαντικό να αναπτύξει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία.

Και ο ρόλος σας ως γονείς είναι καθοριστικός. Με το παιδί σας έχετε μια ειδική σχέση όσον αφορά τη σίτιση και το φαγητό. Ο καθένας έχει διαφορετικό ρόλο. Ο ρόλος σας είναι να αποφασίσετε ποια τρόφιμα να του προσφέρετε, πότε να τα προσφέρετε και πού να τα προσφέρετε. Ο ρόλος του παιδιού σας είναι να αποφασίσει εάν θα φάει, τι και πόσο θα φάει.

Τι τρόφιμα να επιλέξετε για το παιδί σας ηλικίας 1- 3 ετών

Δώστε στο παιδί σας τρόφιμα με διαφορετικές γεύσεις και υφές.Οπως: 

  • Λαχανικά και φρούτα
  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ψωμί, βρώμη, κριθάρι και κινόα
  • Πρωτεϊνικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, αποξηραμένα φασόλια, μπιζέλια, φακές, καρύδια και σπόροι βουτύρου, , αυγά, γάλα, γιαούρτι, τυρί και ενισχυμένο ρόφημα σόγιας

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο βοηθά στην πρόληψη της ανεπάρκειας σιδήρου και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που προσφέρετε παρασκευάζονται με λίγο ή καθόλου πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη. Συμπεριλάβετε τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιή λίπη όπως σολομό, αβοκάντο και καρύδια.

Τι μπορεί να πιει το παιδί ηλικίας 1- 3 ετών;

Από τη στιγμή που θα σταματήσετε το θηλασμό, το απλό αγελαδινό γάλα και το εμπλουτισμένο σόγιας παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες για τα παιδιά που μεγαλώνουν.Όταν το παιδί σας είναι 2 ετών, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε γάλα με λιγότερο λίπος, όπως αποβουτυρωμένο, 1% ή 2%. Μπορείτε επίσης να δώσετε απλό ενισχυμένο γάλα σόγιας.

Το γάλα ρυζιού, πατάτας, αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη και δεν συνιστώνται για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να πίνουν νερό μεταξύ των γευμάτων.

Αποφύγετε επίσης χυμούς φρούτων ακόμα και τους φυσικούς, καθώς στην πλειοψηφία τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Προτιμήστε τα ολόκληρα φρούτα.

Πόσα γεύματα πρέπει να τρώει το παιδί;

Προσφέρετε στο παιδί σας 3 μικρά γεύματα και 2 έως 3 σνακ, σε απόσταση περίπου 2 έως 3 ωρών. Προσπαθήστε να σερβίρετε γεύματα και σνακ περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μια τακτική ρουτίνα γευμάτων και σνακ μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πηγή: healthlinkbc.ca


Πηγή