Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς θα προστατεύσετε το νεογέννητο από τα μικρόβια;

Όταν φέρνετε το μωρό στο σπίτι από το μαιευτήριο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, το  να φροντίσετε όμως για την υγεία και την ασφάλεια του νεογέννητου είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού

Το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένο, το οποίο σημαίνει ότι ο οργανισμός του μωρού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ιούς και λοιμώξεις. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, το μωρό σε έναν βαθμό προστατεύεται από τα αντισώματα τα οποία υπήρχαν στον πλακούντα, ενώ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους συμβάλλει και ο θηλασμός.

Από την 2η μέχρι και την 3η εβδομάδα μετά τον τοκετό, το ανοσοποιητικό του βρέφους είναι ακόμα πιο  δυνατό. Όσο το μωρό μεγαλώνει και εκτίθεται σε ολοένα και περισσότερα μικρόβια, το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμα πιο ενισχυμένο και «εξοπλισμένο» για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η έκθεση και η επαφή με τα μικρόβια πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα. Βέβαια ούτε και να μεγαλώνει το παιδί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον,  όπου δεν υπάρχει ίσνος μικροβίου.

Πώς θα προστατεύετε το μωρό από τα μικρόβια;

Περιορίστε τις επισκέψεις

Όλοι λατρεύουν τα μωρά και σίγουρα συγγενείς και φίλοι θα θέλουν να σας επισκεφτούν για να δουν το νέο μέλος της οικογένειας. Εν καιρώ πανδημίας ωστόσο, θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Επιλέξτε τους πιο στενούς σας φίλους και συγγενείς για να σας επισκεφτούν το πρώτο διάστημα και φροντίστε η κάθε επίσκεψη που δέχεστε να γίνεται με τους δικούς σας όρους.

Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο νούμερο ένα κανόνας της σωματικής υγιεινής, πόσο μάλλον όταν στο σπίτι έχει ένα νεογέννητο. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε και το σπίτι σας καθαρό απολυμαίνοντας συχνά τις επιφάνειες.

Μείνετε στο σπίτι

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αποφύγετε τους κλειστούς κοινόχρηστούς χώρους και προτιμήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες.

Σωστή αποστείρωση των μπιμπερό

Εάν αναρωτιέστε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φυλάξετε τα αποστειρωμένα μπιμπερό δοκιμασμένο και κλασικό κόλπο είναι η φύλαξή τους στο ψυγείο. Ιδανικά διατηρήστε τα σε ένα ράφι μόνα τους για να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα.

Τηρήστε το πρόγραμμα εμβολιασμού του μωρού

 Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το πότε θα πρέπει να κάνετε όλα τα απαραίτητα εμβόλια στο μωρό και μείνετε συνεπείς στο σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή