Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πώς μπορείς να στηρίξεις τη φίλη σου που γέννησε πρόωρα

Μπορεί να μην μιλούσαμε τακτικά, να μην βρισκόμασταν όσο θα θέλαμε αλλά ξέραμε ότι η μία θα είναι δίπλα στην άλλη ό,τι και αν γίνει.

Έμεινε έγκυος, με πήρε τηλέφωνο να μου πει το νέο όλο χαρά και επί εννέα μήνες τη συμβούλευα, όσο μπορούσα. Για ένα πράγμα δεν την προειδοποίησα, για την προωρότητα. Δεν το έζησα, δεν το ήξερα και δεν το περίμενα. Ούτε και εκείνη.

Μια Τρίτη πρωί χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν ο άνδρας της. Με ενημέρωσε ότι υπήρξε μια επιπλοκή και έπρεπε να γεννήσει με καισαρική. Ούτε για αυτό ήταν προετοιμασμένη. Ονειρευόταν να γεννήσει φυσιολογικά, ολοκληρώνοντας τις εβδομάδες της εγκυμοσύνης της και έκανε όνειρα για την πρώτη μέρα που θα επέστρεφε στο σπίτι μαζί με το μπεμπάκι της.

Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Γέννησε αγχωμένη. Το μπεμπάκι μπήκε στην ΜΕΝΝ και εκείνη επέστρεψε στο σπίτι με άδεια χέρια. Ήξερε ότι δεν ήταν η μόνη γυναίκα που το βίωνε αυτό, ήξερε ότι δεν θα ήταν η τελευταία και προσπάθησε να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση όσο πιο ψύχραιμα γινόταν. Εξάλλου μπορούσε να επισκέπτεται το μωρό για να το θηλάζει και να το κρατά στο στήθος της.

Η στήριξη και η ψυχολογική υποστήριξη ήταν δική μας υπόθεση. «Των έξω». Τι έκανα εγώ σαν φίλη της; Μικρά πράγματα που προτείνω να κάνετε κι εσείς αν έχετε φίλη ή μια συγγενή που γέννησε πρόωρα.

1. Της μαγείρευα

Η Κατερίνα δεν είχε διάθεση για μαγείρεμα. Το μόνο που κοιτούσε ήταν το ρολόι της. Πότε θα περάσουν οι ώρες να επισκεφθεί το μωρό της. Έτσι αποφάσισα, να μαγειρεύω εγώ για εκείνη και τον άνδρα της. Κάθε πρωί πριν πάω στο γραφείο, περνούσα από το σπίτι της και της άφηνα ένα ταπεράκι με φαγητό. Έπρεπε να τρώει καλά επειδή θήλαζε.

2. Την πήγαινα στη ΜΕΝΝ

Πολλές ήταν οι φορές που ο άνδρας της δούλευε και δεν είχε μεταφορικό μέσο για να πάει στη ΜΕΝΝ, έτσι μετά από συνεννόηση την πήγαινα εγώ. Δεν υπήρχε λόγος να χαλάει τα χρήματά της σε ταξί, από τη στιγμή που μπορούσα εγώ να την εξυπηρετήσω.

3. Της έφτιαχνα “πακετάκι”

Κάθε φορά που την πήγαινα στη ΜΕΝΝ της έδινα μια τσάντα που ετοίμαζα αποκλειστικά για εκείνη. Ένα μπουκαλάκι νερό, μια μπάρα δημητριακών, αντισηπτικά μαντηλάκια, ένα περιοδικό, ήταν μερικά από εκείνα που της έβαζα μέσα ώστε να μην της λείψει τίποτε τη στιγμή που θα έβλεπε το μικρό της.

4. Συμμάζευα το σπίτι της

Υπήρχαν φορές που πήγαινα στο σπίτι της και μου έλεγε «Μην με παρεξηγείς, δεν βρήκα χρόνο να μαζέψω!». Φυσικά και δεν την παρεξηγούσα και φυσικά σηκωνόμουν και τακτοποιούσα τον νεροχύτη της, άδειαζα ή γέμιζα το πλυντήριο πιάτων και έστρωνα τα ριχτάρια του καναπέ της.

5. Την στήριζα

Στην αρχή δεν ήξερα τι να της πω και κατέληγα να μη λέω τίποτε. Ρωτώντας μια φίλη ψυχολόγο όμως, έμαθα ότι οι μαμάδες που έχουν τα μωράκια τους στην ΜΕΝΝ κινδυνεύουν να περάσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Έτσι άρχισα να τη ρωτάω πώς νιώθει, μιλούσαμε αρκετά, προσπαθούσα να της τονώσω την αυτοπεποίθηση και της υπενθύμιζα ότι οι μέρες θα περάσουν και θα επιστρέψει επιτέλους στο σπίτι με το μωρό της.

6. Της γνώρισα το Ηλιτόμηνον

Ως δημοσιογράφος και δη στο Mothersblog, γνωρίζω αρκετά γύρω από οργανώσεις, υπηρεσίες και ομάδες που στηρίζουν τη νέα μητέρα και το νεογνό. Αμέσως στο μυαλό μου ήρθε το Ηλιτόμηνον. Το Ηλιτόμηνον ανήκει στο δίκτυο οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών, και διεκδικούν από την Ε.Ε. τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών με τις οποίες να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη. Εγώ μπορεί να μην γνώριζα να τη συμβουλέψω σε ό,τι είχε να κάνει με την προωρότητα, όμως εκεί βρήκε όλα όσα χρειαζόταν.

Αυτά έκανα εγώ και αργότερα όπως μου αποκάλυψε και η ίδια όταν επέστρεψε με το μωράκι στο σπίτι της, ήταν εκείνα που τη βοήθησαν να τα βγάλει πέρα 47 μέρες που η κόρη της ήταν στην ΜΕΝΝ. Το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Μπορεί να φαίνονται απλά πράγματα ή δεδομένα, όμως δεν είναι.

Απλές πράξεις μεγάλης αξίας για τους μικρούς μας μαχητές!

Τα Pampers, το εμπορικό σήμα της Procter & Gamble, υποστηρίζουν το έργο της οργάνωσης «Ηλιτόμηνον» για τη φροντίδα των πρόωρων μωρών-μικρών μαχητών και των οικογενειών τους, συμβάλλοντας στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Με κάθε αγορά επιλεγμένων προϊόντων Pampers σε προσφορά 1+1 στα Καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ σε όλη την Ελλάδα έως τις 30 Οκτωβρίου 2019, βοηθάμε στη συνεχή βελτίωση της νοσηλείας για τα πιο ευάλωτα και μικρά μωράκια. Η υποστήριξη των Pampers προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, και ήδη έχουν υποστηρίξει το Ηλιτόμηνον να προσφέρει μια θερμοκοιτίδα νέου τύπου στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο «’Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχή βελτίωση της νοσηλείας των πιο μικρών και ευάλωτων μωρών.

 

 

 


Πηγή