Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα παιδιά σας στην κουζίνα ανάλογα με την ηλικία τους

Οι περισσότερες από μας δεν έχουμε τον χρόνο ή την υπομονή να έχουμε τα μικρά μας μαζί μας στην κουζίνα. Μπορει αυτά να θέλουν να βοηθήσουν, αλλά στα 30 λεπτά που μπορεί να βιάζεται μια μαμά να ετοιμάσει κάτι, δεν προλαβαίνει να εξηγήσει και στο παιδάκι της πώς να κάνει τι.

Μπορείτε όμως σιγά σιγά, σε όχι…βιαστικές μέρες, να τους μάθετε απλά πράγματα που με τον καιρό θα τα κάνουν όλο και γρηγορότερα. Ετοιμασία, βοήθεια, ζυμαράκια, καθάρισμα, όλα γίνονται καλύτερα με βοήθεια! Ακόμη και το να σηκώνουν το πιατάκι τους μετά το φαγητό, είναι μεγάλη υπόθεση για τη μαμά που βιάζεται και για την διαπαιδαγώγηση φυσικά -και πρωτίστως- του παιδιού.

Ας δούμε λοιπόν τις βασικές δεξιότητες που μπορεί να έχει ένα παιδάκι από τα 2 του χρόνια και μετά. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε λοιπόν ανά ηλικία, τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα εξής, με ασφάλεια, στην κουζίνα:

Διχρονα
Μπορούν να πλάσουν ζυμαράκια. Τους δίνει καλή αίσθηση της αφής και αυτά το διασκεδάζουν. Και όποτε εσείς θελετε να φτιάξετε μπισκοτάκια ή ψωμί, θα έχετε ένα βοηθό να σας πλάθει τη ζύμη.

Τρίχρονα
Μπορουν να βάζουν τα υλικά στις κούπες. Μπορεί να μη μπορούν να μετρούν την ποσότητα, αλλά μπορούν να τα βάλουν σε ποτηράκια, να τα ανακατεύουν και να σας δίνουν τα υλικά που χρειάζεστε.

Τετράχρονα
Μπορούν να εξυπηρετηθούν με το πρωινό τους. Αν όλα ειναι σε προσβάσιμο σημείο, μπορούν να βάλουν δημητριακά στο μπολάκι τους ή να πάρουν από το ψυγείο ψωμί και τυρι του τοστ. Αν κάνετε πρακτική τόσο με το πώς βάζουμε το γάλα, όσο και με την τοστιέρα -αν χρειάζεται- , θα καταφέρετε να τους μάθετε την τακτική ανώδυνα και θα ελαφρύνετε πολύ το πρόγραμμά σας.

Πεντάχρονα
Μπορούν να αλοίψουν το ψωμάκι τους με βούτυρο και μαρμελάδα. Με μαχαιράκια παιδικά, που δεν κόβουν, μπορουν έυκολα να εξυπηρετηθούν. Το κλειδί είναι να φτάνουν τα υλικά. Μπορούν επίσης να κόψουν σε φέτες τη μπανάνα τους ή κομματάκια από μαλακό τυρι, για να εξασκηθούν στην κίνηση και τη χρήση του μαχαιριου.

Επτάχρονα
Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν το δικό τους σάντουιτς. Μπορουν να κόψουν και φέτες ντομάτας ή να κόψουν το αχλάδι τους. Προσοχή πάντα στα μαχαίρια που τους δίνετε και μεγάλη προσοχή στην εξάσκηση! Μέχρι να το μάθουν, θα είστε από πάνω τους με στενή επιτήρηση για να αποφύγετε τα ατυχήματα. Μπορουν επίσης, με σας να ελέγχετε, να ετοιμάζουν το κολατσιό τους μόνοι τους, στην τσάντα τους.

Οκτάχρονα
Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθουν πώς τοποθετούνται τα σκέυη στα μάτια, πώς ανάβει ο φούρνος και πώς φτιάχνουμε απλά φαγητά όπως βραστά αυγα ή ρύζι.

Εννια και δεκα χρονών
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς ψιλοκόβουμε λαχανικά: αγγούρι, πιπεριές κτλ

Δωδεκάχρονα
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, μπορούν θεωρητικά να σας φτιαξουν μόνα τους ένα απλό γεύμα όπως ρύζι με λαχανικά, μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς με βραστό αυγό.

Ολα τους όμως σε κάθε ηλικία, μπορούν να βοηθήσουν με το καθάρισμα. Απο τα ψίχουλα στο τραπέζι μέχρι να πλύνουν τα πιάτα, ανάλογα με την ηλικία, μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμη και το στρώσιμο του τραπεζιού είναι σημαντικό, καθώς επισης και το να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Τις σάλτσες στο ψυγείο, τα άπλυτα στην κουζίνα. Μάθετε στα παιδιά σας να σας βοηθούν απο νωρίς. Ακόμη κι αν τα παραπάνω σας φαινονται υπερβολικά (μερικά μας φάνηκαν και μας) πλησιάστε αυτές τις οδηγίες όσο περισσότερο μπορείτε. Ειναι πολύ όμορφο ολοι να συνεισφέρουν στο οικογενειακό τραπέζι.


Πηγή