Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς να αντιδράσετε όταν το παιδί σας λέει ψέματα

Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν το δίλημμα πώς πρέπει να αντιδράσουν όταν «πιάνουν» το παιδί τους να λέει ψέματα.

Η ικανότητα του να μην πει ένα παιδί την αλήθεια είναι ένα αναπτυξιακό ορόσημο, σύμφωνα με την αναπτυξιακή ψυχολόγο Σούζαν Πίνκερ, παρομοιάζοντας αυτό το κατόρθωμα, με εκείνα των πρώτων βημάτων ενός παιδιού και των πρώτων ολοκληρωμένων φράσεων. Υπάρχουνπολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά θα αποκρύψουν την αλήθεια και θα προτιμήσουν να πουν ψέματα. Πώς πρέπει λοιπόν να αντιδράσετε; Ποια είναι η κατάλληλη απάντηση που πρέπει να δώσετε στο παιδί σας;

Παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το πώς μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση.

-Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν «πιάνετε» το παιδί σας να λέει ένα ψέμα είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να αντισταθείτε στην παρόρμηση της στιγμής να βάλλετε τις φωνές. Φωνάζοντας και κάνοντας υποδείξεις ενθαρρύνεται περαιτέρω αυτού του είδους τη συμπεριφορά, δεδομένου ότι συχνά τα παιδιά θέλουν να αποφύγουν την οργή σας με κάθε κόστος. Διατηρήστε λοιπόν την ψυχραιμία σας και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να σας μιλήσει.
-Ακούστε με ανοιχτό μυαλό
Αν και δεν υπάρχει καμία καλή δικαιολογία για να μην λένε την αλήθεια, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κατανοήσετε το κίνητρο πίσω από το ψέμα. Βάζοντας τον εαυτό σας στα …παπούτσια τους θα είστε σε θέση να κατανοήσετε το σκεπτικό τους και να προσφέρετε μια πιο κατάλληλη λύση.
-Δώστε του εναλλακτικές
Ανάλογα με την αιτία για το ψέμα, θα ήταν ίσως σκόπιμο να βρείτε μία εναλλακτική λύση τέτοια που θα ικανοποιεί το παιδί και θα το αποτρέψει μελλοντικά να επαναλάβει το ψέμα. Αν για παράδειγμα του είπατε ότι δεν μπορεί να φάει σοκολάτα πριν το φαγητό, αλλά την έφαγε χωρίς να το παραδεχτεί, λέγοντάς σας μάλιστα το αντίθετο, μπορείτε συμφωνήσετε ότι την επόμενη φορά μπορεί να τη φάει αλλά μετά το φαγητό ή συγκεκριμένη ώρα που ορίσετε εσείς.
– Επιλέξτε μια δίκαιη συνέπεια
Θα ήταν ίσως σκόπιμο να εφαρμόσετε μια συνέπεια που θα είναι συνδεδεμένη με το …αδίκημα. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει μία σχέση μεταξύ την επιβολή της συνέπειας και του ψέματος και όχι να επιβληθεί μια γενική τιμωρία.
-Δε στέκεστε στο περιστατικό, προχωράτε
Μερικές φορές το γεγονός ότι πιάστηκαν να λένε ψέματα είναι από μόνο του ντροπιαστικό για τα παιδιά και νοιώθουν ενοχές. Σε αυτή την περίπτωση, προχωράτε και δεν στέκεστε σε αυτό που έχει συμβεί. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν θέλουν να νοιώθουν ότι τα εμπιστεύεστε ότι δεν νοιώθετε αμφιβολία για όσα σας λένε. Γι΄αυτό, χτίστε καθημερινά τη σχέση σας, και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να προχωρήσουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους.


Πηγή