Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς να απαντάτε στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Συχνά τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση είτε γιατί δεν γνωρίζετε την απάντηση είτε γιατί αναζητάτε τον σωστό τρόπο να τους απαντήσετε.

Αλλά για το παιδί, είναι σημαντικό να μάθει την απάντηση. Δεν θέλει να το αγνοήσετε, να του πείτε ψέματα ή να γελάσετε με την ερώτησή του.

Ποιες είναι λοιπόν οι σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις που οι γονείς θεωρούν δύσκολες καθώς τους προκαλούν αμηχανία;

«Μαμά, πώς γεννιούνται τα παιδιά;»

Την ιστορία με τον «πελαργό» που μας έλεγαν οι γονείς μας, θα προτείναμε να την αποφύγετε. Θα πρέπει να πείτε στο παιδί σας την αλήθεια, αλλά πάντα έχοντας υπόψιν την ηλικία του. Αν η ερώτηση γίνει γύρω στα 4 του χρόνια, πείτε ότι εσείς το φέρνετε στον κόσμο, μέσα από την κοιλίτσα σας. Κι όταν γίνει λίγο πιο μεγάλο, – κυρίως μετά τα 7 – μπορείτε να του μιλήσετε πιο αναλυτικά.

«Μαμά, τι είναι σεξ;»

Πρόκειται για την ερώτηση που ξέρετε ότι κάποια μέρα θα δεχτείτε από το παιδί σας, αλλά εύχεστε να αργήσει η μέρα αυτή. Γιατί, δεν ξέρετε πώς να την απαντήσετε και τι να εξηγήσετε. Μία καλή απάντηση αν η ερώτηση έρθει πολύ νωρίς είναι ότι «σεξ είναι οι αγκαλιές που κάνουν μόνο η μαμά και ο μπαμπάς για να δείξουν πόσο αγαπάει ο ένας τον άλλον». Αν η ερώτηση γίνει λίγο αργότερα – γύρω στα 6 με 8 – μπορείτε επίσης, να πείτε ότι πρόκειται «για τις αγκαλιές που κάνουν μόνο η μαμά και ο μπαμπάς, για να δείξει ο ένας πόσο αγαπάει τον άλλον. Και ότι τους κάνεις ευτυχισμένους». Αν το παιδί σάς ρωτήσει, γύρω στην ηλικία των 11, τότε μπορείτε να του μιλήσετε με ειλικρίνεια και ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε και άλλες ερωτήσεις που θέτουν τα περισσότερα παιδιά και περιμένουν από εσάς τις απαντήσεις.


Πηγή