Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς να βελτιώσετε το συντονισμό κινήσεων του παιδιού σας

Σε ηλικία ενός έτους, το μωρό σας θα μπορεί να πιάνει πολύ μικρά αντικείμενα και μήνα με το μήνα ο συντονισμός τους θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο.

Από 2 έως 3 ετών, το παιδί θέλει διαρκώς να πειραματίζεται και εσείς πρέπει να τροφοδοτείτε την περιέργεια του διευρύνοντας τους ορίζοντές του και σχεδιάζοντας νέες αποκαλύψεις. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ανακαλύπτουν και καταλαβαίνουν τη δύναμη της βαρύτητας. Βλέπουν ότι τα στρογγυλά κυλούν, ενώ τα τετράγωνα όχι. Διαπιστώνουν ότι τα υγρά ρέουν και δεν έχουν σχήμα. Τα μεγάλα δοχεία χωρούν περισσότερο νερό από τα μικρά. Αντίθετα, τα στερεά συχνά έχουν το δικό τους σχήμα και το σχήμα αυτό δεν πλάθεται και δεν αλλάζει.

Οι ανακαλύψεις αυτές είναι δυνατές μόνο αν αναπτυχθεί και ωριμάσει ο συντονισμός όχι μόνο του χεριού και του ματιού του παιδιού αλλά και του σώματος και των μελών του. Στην ανάπτυξή του βοηθούν τα παιχνίδια που απαιτούν καλό συντονισμό. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να βελτιώσει την ισορροπία του, ενθαρρύνοντάς το να χρησιμοποιεί στενά σκαλοπάτια. Να είστε όμως πάντα δίπλα του. Μπορείτε να βελτιώσετε την επιδεξιότητά του στα παιχνίδια με την μπάλα, πετώντας και πιάνοντας αντικείμενα, μεγάλα και μαλακά στην αρχή, όπως ένα μεγάλο τόπι για τη θάλασσα.

Το παιδί πρέπει να μάθει και να συναισθάνεται και να απολαμβάνει από πολύ μικρό τη φυσική κίνηση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να χορεύετε μαζί του. Στο κάτω κάτω βρισκόταν σε διαρκή κίνηση μέσα στη μήτρα σας για 9 μήνες. Το μωρό σας θα συνηθίσει στην κίνηση και στις μετακινήσεις και θα μάθει να χρησιμοποιεί το σώμα του θετικά από φυσική άποψη καθώς το μεταφέρετε εδώ και εκεί για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής.

169957753ab008089a8712c079e86a71

Όταν το παιδί αρχίσει να μετακινείται μόνο του, καλύτερα να του εμφυσήσετε το πνεύμα της περιπέτειας παρά να το υπερπροστατεύετε. Είναι φυσικό να έχει κάποια μικροατυχήματα αλλά είναι προτιμότερο από το να έχετε ένα παιδί χωρίς καμία αίσθηση της φυσικής ελευθερίας.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι δραστήριο είναι να συμμετέχετε και εσείς στις δραστηριότητες του. Να δείχνετε στο παιδί σας πρακτικές συμβουλές και έξυπνα κόλπα πώς να βελτιώσει το συντονισμό του.

Και μόνο με τη μίμηση των δικών σας κινήσεων το παιδί σας θα μαθαίνει διαρκώς νέες φυσικές δεξιότητες, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε ούτε εσείς ούτε και το ίδιο.


Πηγή