Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς να βοηθήσετε τα χαρισματικά παιδιά στο σχολείο

Το κλειδί για να μπορέσετε να βοηθήσετε το χαρισματικό παιδί σας είναι του προσφέρετε δραστηριότητες που θα δοκιμάσουν πραγματικά τις ικανότητές του.

Ποιο παιδί θεωρείται χαρισματικό

Χαρισματικό είναι το παιδί που ξεχωρίζει σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό ή συναισθηματικό επίπεδο. Σύμφωνα με την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner κάθε παιδί μπορεί να διαπρέψει σε έναν ή περισσότερους τομείς και, ταυτόχρονα, να αναπτυχθεί και σε άλλους. Επιπλέον, τα χαρισματικά παιδιά έχουν συνήθως δείκτη νοημοσύνης πάνω από 130 , πράγμα που σημαίνει ότι θα διαπρέψουν και θα ξεχωρίσουν αν έχουν τα σωστά ερεθίσματα.

Ως χαρακτήρες είναι πιο ευαίσθητα παιδιά και πιο ευάλωτα στα λόγια και τις πράξεις των άλλων, όταν τα αφορούν. Ακριβώς επειδή είναι ευάλωτα στην κριτική, θέλουν να είναι πάντα καλύτεροι και η επιθυμία τους να αριστεύσουν είναι διαρκής. Ας σημειωθεί ότι δεν πρέπει να συγχέονται με τα ταλαντούχα παιδιά που έχουν κλίση σε ένα μόνο τομέα, πχ στη μουσική.

Αναγνώριση χαρισματικών παιδιών

Για να αναγνωρίσετε ή να εντοπίσετε τα χαρισματικά παιδιά, πρέπει να λάβετε υπόψη τα σημάδια ή τα χαρακτηριστικά που τα καθορίζουν. Μερικά από αυτά είναι: 

  • Δείχνουν εξαιρετικές ικανότητες από νωρίς. Αυτές  μπορεί να είναι η εύκολη απομνημόνευση, η εύκολη εκμάθηση , η εμφάνιση ευαισθησίας σε ορισμένα θέματα ή η υποβολή πολλών ερωτήσεων.
  • Αυτά τα παιδιά παρακινούνται από δύσκολες πνευματικές προκλήσεις.
  • Συνήθως βαριούνται στην τάξη.
  • Σχετίζονται εύκολα με μεγαλύτερα παιδιά.

Αν και δεν μπορούμε να γενικεύσουμε, είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο οι χαρισματικοί μαθητές να έχουν κοινωνικά ή συναισθηματικά προβλήματα . Έχοντας μια ανάπτυξη υψηλότερη από το μέσο όρο σε ορισμένους τομείς, μπορεί να αισθάνονται παρεξηγημένοι ή ακόμη και απογοητευμένοι.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μαθητές της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Για το λόγο αυτό, μερικές φορές αισθάνονται πιο άνετα με τους μεγαλύτερους μαθητές, καθώς έχουν παρόμοιο επίπεδο ωριμότητας.

Δραστηριότητες για να βοηθήσετε τα χαρισματικά παιδιά

Είναι καλή ιδέα να βρείτε κατάλληλες δραστηριότητες για να τονώσετε και να βοηθήσετε τα χαρισματικά παιδιά σε εκπαιδευτικό, κοινωνικό, συναισθηματικό και πολιτιστικό επίπεδο . Είναι απαραίτητο τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες για να βρουν μεγαλύτερη αποδοχή στην τάξη.

Γενικά, οι χαρισματικοί μαθητές βαριούνται όταν πρέπει να πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες και μονότονες δραστηριότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αφηρημένη ή αποκλίνουσα σκέψη, έρευνα, ακόμη και προχωρημένες εξετάσεις.

xarismatika paidia1

Τι μπορεί να είναι:

  • Εργαστήρια εμπλουτισμού γνώσεων σχετικά με τις νέες τεχνολογίες. Μπορεί να περιλαμβάνουν ρομποτική ή προηγμένες επιστήμες. Θα τους βοηθήσουν να εμβαθύνουν στα θέματα χρησιμοποιώντας έρευνα και εξερεύνηση.
  • Γρίφοι και πάζλ για να τονώσετε το ενδιαφέρον τους.
  • Παιχνίδια και προβλήματα λογικής
  • Μαθήματα θεάτρου, παραστατικών τεχνών ή μουσικής. Μια άλλη επιλογή είναι να συμμετέχουν σε αθλήματα, ειδικά σε ομαδικά παιχνίδια.

Αν θέλετε να βρείτε δραστηριότητες και να βοηθήσετε τα χαρισματικά παιδιά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις απόψεις και τα ενδιαφέροντά τους ως αφετηρία. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσετε ότι αυτές οι δραστηριότητες ικανοποιούν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους.

Θα γνωρίζετε ότι έχετε βρει τις ιδανικές δραστηριότητες όταν αρχίσουν να δείχνουν υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους.


Πηγή