Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και λίγες ημέρες μετά τη γέννηση τους, τα βρέφη ανταποκρίνονται στην ομιλία περισσότερο από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο ήχο.

Ένα από τα πρώτα είδη λέξεων που μαθαίνει το μωρό είναι λέξεις -ετικέτες που υποδηλώνουν τα ονόματα πραγμάτων. Έτσι, όταν μιλάτε με το μωρό πρέπει:
Να τονίζετε τα ονόματα των αντικειμένων και να τα επαναλαμβάνετε συχνά. Όταν το ταΐζετε για παράδειγμα, να του μιλάτε συνεχώς για το κουτάλι .
Να χρησιμοποιείτε ολοκληρωμένες και απλές προτάσεις. Για παράδειγμα να λέτε « Να η μπάλα» και όχι « Να την».
Να μην μιλάτε μωρουδίστικα αλλά με κανονικές λέξεις για να καταλαβαίνει πως πρέπει να μιλάει και να μην βγάζει άλλες λέξεις που δεν έχουν κανένα νόημα.
Να του λέτε τι κάνετε. Εάν έχει έρθει η ώρα να του αλλάξετε ρούχα, να του περιγράφετε τι πρέπει να κάνει. «Βγάλε τα παπούτσια, βγάλε το παντελόνι», αν αυτές οι φράσεις επαναλαμβάνονται κάθε φορά που αλλάζετε ρούχα στο μωρό σας θα μάθει και τη διαδικασία.
Να χρησιμοποιείτε συνεχώς το όνομά του αντί το «εσύ». Το παιδί είναι απασχολημένο να μαθαίνει τη διαφορά ανάμεσα στον εαυτό του και στους άλλους γι΄αυτό και είναι αναγκαίο να μπορεί να συνδέει τα ονόματα με τα πρόσωπα.
Μην περιμένετε πολλά από την προφορά του μωρού. Αν δεν μπορεί να πει μία λέξη σωστά, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοεί, μην επιμένετε να επαναλαμβάνει ώσπου να την πει τέλεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο απλώς θα απογοητευτεί.
Να του διαβάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Μέσα από τις ιστορίες με φωτογραφίες αναπτύσσει όχι μόνο το λεξιλόγιό του αλλά και τη φαντασία του.
Κρατήστε κλειστή την τηλεόραση όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή, φροντίστε να μην είναι για πολλή ώρα.
Να το βοηθήσετε να μάθει πώς να χρησιμοποιεί λέξεις, περιγράφοντας και μιλώντας για πράγματα που βρίσκονται μπροστά του.
Να του μιλάτε χρωματίζοντας τη φωνή σας και να τονίζετε αυτά που λέτε ώστε να ακούγονται συναρπαστικά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπερβάλλετε λίγο στην προφορά και τον κυματισμό της φωνής σας.
Να το κοιτάζετε πάντα όταν του μιλάτε. Ανταμείψτε με την προσοχή σας τις προσπάθειές του να σας απαντήσει.

Ποτέ μην μαλώνετε το παιδί και μη διορθώνετε τα πρώτα του λάθη προφοράς ή κατανόησης. Και να θυμάστε, ότι το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Άλλα μιλάνε και περπατάνε νωρίτερα και άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Εσείς εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να το ενθαρρύνετε και να το αγαπάτε.


Πηγή