Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει περισσότερη συγκέντρωση στη μελέτη

Οι πολλές ώρες εργασίας των γονέων, η ελλιπής ενημέρωση των δασκάλων επί τέτοιων θεμάτων και η κυριαρχία των ηλεκτρονικών μέσων σε ένα νοικοκυριό δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για ένα μαθητή που έχει ευαίσθητη προσοχή.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όσοι θέλουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να συγκεντρώνεται;

Ερεθίσματα 

Μειώνουμε σημαντικά τα ερεθίσματα στο χώρο μελέτης: καλύτερα το παιδί να διαβάζει σε ένα γραφείο χωρίς στολισμούς και πολλά αντικείμενα επάνω.

Ηρεμία στο σπίτι

Η επιστροφή στο σπίτι καλό είναι να μην βομβαρδίζεται από ερωτήσεις που προκαλούν δυσφορία και στρες. Τρώμε ήρεμα, κάνουμε “ψιλή” κουβέντα με το παιδί μας και κατόπιν ξεκινάει τη μελέτη με ήρεμη διάθεση.

Μείωση ζάχαρης

Μειώνουμε δραστικά τη ζάχαρη και την καφεΐνη: σε πολλά τρόφιμα υπάρχει κρυφή καφεΐνη και φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη προκαλεί υπερδιέγερση.

Δομή

Η καθημερνή μελέτη είναι πολύ σημαντικό να έχει μια δομή όσον αφορά το χρόνο της. Καλό είναι να θέτουμε στόχους μέσα σε πλαίσια (φυσικά όχι υπερβολικούς). Για παράδειγμα “για τη Γλώσσα θα χρειαστούν 40 λεπτά με δυο διαλείμματα”. “Τα Μαθηματικά χρειάζονται σήμερα 20 λεπτά με ένα διάλειμμα”. Η μπορείτε να θέτετε πιο μικρούς στόχους “Θα κάνουμε αντιγραφή και μετά θα πιείς χυμό..” κοκ. 

Μειώστε τη βαθμοθηρία

Μην περνάτε στο παιδί μηνύματα βαθμοθηρίας και άκαρπου ανταγωνισμού που μόνο το στρες αυξάνουν. Αυξήστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και ενθαρρύνετε το καθημερνά να προσπαθεί και να προσπαθεί.

Η επιτυχία έρχεται μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, σωστά;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxislogos.blogspot.com 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή