Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Πώς να διαχειριστείτε τη γκρίνια και τα μούτρα του παιδιού

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε και να διαχειριστείτε τα μούτρα και τη γκρίνια είναι να κατανοήσετε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτά.

Όταν σκέφτεστε πώς να διαχειριστείτε ένα παιδί που γκρινιάζει ή μουτρώνει, αναρωτηθείτε: Γιατί; Πώς; Τι; 

  • Γιατί φέρεται όπως φέρεται ; Εντοπίζετε παράγοντες που πυροδοτούν τη συμπεριφορά του;
  • Πώς αισθάνεται; 
  • Τι ελπίζετε να του διδάξετε με την πειθαρχία;

Οι λόγοι που γκρινιάζουν τα παιδιά

Τα παιδιά γκρινιάζουν και μουτρώνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Παρότι η γκρίνια και τα μούτρα φαίνονται δύο διαφορετικά πράγματα και τα δύο έχουν στο επίκεντρό τους ένα παιδί που αισθάνεται ότι δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης και νιώθει ανήμπορο – το πλημμυρίζει η αίσθηση ότι δεν το ακούν, δεν το σέβονται και ότι είναι μόνο του, χωρίς ουσιαστική επαφή με τους γονείς του.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το παιδί υποφέρει με κάποιο τρόπο.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τη γκρίνια

« Η σχέση ανάμεσα στο γονιό και το παιδί βρίσκεται σχεδόν πάντα στην κορυφή της λίστας των προτάσεών μου» αναφέρει η Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα. «Αν η σχέση σας με το παιδί σας δεν είναι για κάποιο λόγο καλή, προφανώς θα πρέπει να αρχίσετε από εκεί. Αφιερώστε χρόνο να ακούσετε πραγματικά τι λέει το παιδί σας, τονίζει η Sarah Ockwell Smith.

Περισσότερη αυτονομία

Ενας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσετε τη γκρίνια και τα μούτρα είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει ότι έχει περισσότερη εξουσία πάνω στη ζωή του. Περισσότερη αυτονομία δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήνετε να κάνει ό, τι θέλει. Πρέπει ωστόσο, να επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη ζωή τους, προσαρμόζοντας το βαθμό ελέγχου στην ηλικία του καθώς μεγαλώνουν.

grinia kai moutra

Περισσότερη χαλάρωση

Όταν το παιδί σας είναι κουρασμένο ή σε υπερδιέγερση, κανονίστε να έχουν χρόνο να ξεκουραστούν, και αυτό μπορεί να έχει καλή επίδραση στη συμπεριφορά του.

Περισσότερη σωματική επαφή

Η αφή ασκεί σπουδαία επίδραση στα παιδιά. Μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και αν το παιδί σας είναι μεγάλο και τραβιέται όταν πάτε να το αγγίξετε.

 Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή