Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας σημαντικές ηθικές αξίες

Οι ηθικές αξίες μας βοηθούν να επιλέξουμε ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό.

Η κατανόηση αυτών των εννοιών από τα παιδιά είναι απαραίτητη ώστε να μπορούν στη ζωή τους να παίρνουν αποφάσεις δίκαιες και ειλικρινείς.

Με βάση τις ηθικές αξίες που θα διδαχθεί ένα παιδί από την οικογένειά του, αναμένεται να διαμορφώσει το χαρακτήρα του. Γι΄αυτό είναι καθοριστικός ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η σημασία των ηθικών αξιών στη ζωή των παιδιών

  1. Βοηθά στην οικοδόμηση ενός θετικού χαρακτήρα με χαρακτηριστικά όπως συμπόνια, σεβασμός, καλοσύνη,ταπεινότητα.
  2. Βοηθά να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους ή καλού και κακού. 
  3. Διαμορφώνει στάσεις και πεποιθήσεις που θα τα ακολουθούν στην ενήλικη ζωή.
  4. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τους βοηθά να παραμείνουν αισιόδοξα ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
  5. Επιτρέπει να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στη σωστή κατεύθυνση.
  6. Λειτουργεί ως ηθική πυξίδα βοηθώντας τα να μείνουν μακριά από την αρνητική επιρροή των συνομηλίκων ή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν ηθικές αξίες

  • Γίνετε το πρότυπο τους
  • Μοιραστείτε ηθικές εμπειρίες
  • Αναγνωρίστε την καλή συμπεριφορά

Ποιες είναι οι βασικές ηθικές αξίες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά

Ευγνωμοσύνη

Καλλιεργήστε την ικανοποίηση στα παιδιά σας διδάσκοντάς τους να είναι ευγνώμονες για αυτό που έχουν στη ζωή τους και να μη θεωρούν ποτέ κανέναν ή τίποτα δεδομένο.

Ειλικρίνεια

Διδάξτε τους ότι είναι πάντα καλύτερο να αποδέχινται ένα λάθος με ειλικρίνεια αντί να το καλύπτουν με ψέματα.

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση θεωρείται η ικανότητα στην οποία ένα άτομο μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα, τα θέματα και τις ανησυχίες ενός άλλου ατόμου. Είναι σαν να μπαίνεις στα παπούτσια κάποιου άλλου.

Συμπόνια

Η καλλιέργεια αυτού του θετικού συναισθήματος θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν θετικές σχέσεις με άλλους.

Συνεργασία

Το να κάνουμε μαζί τις δουλειές του σπιτιού και να ακούμε τα προβλήματα του άλλου είναι μερικές πράξεις συνεργασίας που πρέπει να ακολουθήσει μια οικογένεια. Τέτοιες ενέργειες βοηθούν ένα παιδί να σκέφτεται το «εμείς» και όχι το «εγώ».

Σεβασμός

Τα μικρά παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται κάθε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, κάστας, θρησκείας, εθνικότητας. Και αυτό είναι κάτι που ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Ισότητα

Η ίση μεταχείριση όλων των ατόμων όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες, είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της κοινωνικής ανισότητας. Μπορείτε να δώσετε τα σωστά παραδείγματα επιτρέποντας στο παιδί σας να παίζει με άλλα παιδιά, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές τους διαφορές.

Δικαιοσύνη

Η δικαιοσύνη εξοπλίζει ένα παιδί να αντιστέκεται σε άδικες συμπεριφορές.

Θάρρος

Την επόμενη φορά που το παιδί σας παραπονεθεί για έναν συμμαθητή του που εκφοβίζει έναν νέο μαθητή, επαινέστε το για το θάρρος που επέδειξε.

Γενναιοδωρία

Ένα γενναιόδωρο παιδί βοηθά τους άλλους χωρίς ανταλλάγματα. Αφήστε το παιδί σας να προσφέρει χέρι βοήθειας σε άλλους όταν το νοιώθει.

 Ευθύνη

Μερικές πράξεις ευθύνης που μπορείτε να υιοθετήσετε στο σπίτι είναι να πλένετε τα πιάτα, να τακτοποιείτε τα πράγματά σας, να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και να ακολουθείτε μια ρουτίνα. Μπορείτε να τους βοηθήσετε να μάθουν καλύτερα, αναθέτοντάς τους αρμοδιότητες και κάθε φορά που τις φέρνουν εις πέρας να τα επαινείτε.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή