Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς να ενισχύσετε μια συμπεριφορά που θέλετε να έχει το παιδί σας;

Τις περισσότερες φορές είμαστε εκεί, δίπλα του και το καθοδηγούμε αλλά υπάρχουν και κάποιες φορές που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τα ξεσπάσματά του, την αγένεια ή την επιμονή του σε κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Τικάνουμε τότε; Πώς θα διαχειριστούμε μια κατάσταση χωρίς να βρεθούμε να λέμε πράγματα που πληγώνουν και θα προκαλέσουν ρήξη στη πιο πολύτιμη σχέση μας;

Μια πολύ χρήσιμη τεχνική που καλό είναι κάθε γονέας να έχει στην εργαλειοθήκη του είναι η Τεχνική της Διαμόρφωσης (Shaping). Η εν λόγω τεχνική προτείνεται από τον Dr. Alan Kazdin, καθηγητή παιδικής ψυχολογίας και υπεύθυνο του κέντρου γονέων του πανεπιστημίου του Yale.

Η τεχνική αυτή υποστηρίζει ότι εάν επιβραβεύουμε μικρά βήματα προς τη συμπεριφορά που θέλουμε να έχει το παιδί μας, σιγά σιγά θα το βοηθήσουμε να φτάσει προς τα εκεί. Εάν για παράδειγμα θέλουμε να διαβάζει 1 ώρα την ημέρα, θα ξεκινήσουμε να επιβραβεύουμε αρχικά για 10 λεπτά μελέτης και σιγά σιγά εάν το κάνει σταθερά για 2 μέρες, θα αυξήσουμε τον χρόνο σε 15 λεπτά, οδεύοντας προς το επιθυμητό ωριαίο διάβασμα.

Προσοχή!

Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε μικρούς στόχους για να μπορεί το παιδί μας να το εκτελεί και να αυξάνεται η θετική συσχέτιση με την συμπεριφορά που θέλουμε να υιοθετήσει. Εάν ξεκινήσουμε, στο παράδειγμα που είπαμε, με μισή ώρα μελέτη και εάν δεν το καταφέρει με αποτέλεσμα εμείς να φωνάξουμε ή να κοιτάξουμε με επικριτικό βλέμμα κάνοντας κάποιο πικρόχολο σχόλιο, πόσες πιθανότητες έχει το παιδί να σκεφτεί κάτι θετικό για όλο αυτό;

Τα βήματα για την τεχνική αυτή, λοιπόν, είναι:

  1.  Επιλέγουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε να υιοθετήσει το παιδί μας
  2.  Επιλέγουμε ένα κομμάτι απο αυτή τη συμπεριφορά στόχο
  3. Ξεκινάμε να το εισάγουμε στο παιδί με παιχνιδιάρικο και θετικό τρόπο
  4. Επαινούμε με ενθουσιασμό και σωματικό άγγιγμα (χάδι, φιλί ή χάιδεμα μαλλιών)
  5. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ρουτίνα και αυξάνουμε σταδιακά.

Σύμφωνα με τον Dr. Kazdin η εν λόγω τεχνική είναι από τα ισχυρότερα εργαλεία που μπορεί να έχει ένας γονέας στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού του. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν ωστόσο ότι ξεκινάμε με μικρά βηματάκια και επαινούμε με ενθουσιασμό για την θετική συμπεριφορά. Εάν το παιδί μας κάνει κάτι αρνητικό δεν δίνουμε έμφαση και αγνοούμε χωρίς όμως να επικρίνουμε ή να κάνουμε κάποιο υποτιμητικό ή αρνητικό σχολιασμό. Είμαστε δάσκαλοι, μέντορες και πρότυπα. Ας το θυμόμαστε πάντα αυτό!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxislogos.blogspot.com

 


Πηγή