Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά – Τέσσερις απλοί τρόποι

Το θέμα της αυτοπεποίθησης απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Ποιος άλλωστε γονιός δεν θέλει το παιδί του να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του;

Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του

Βρείτε χρόνο για παιχνίδι

Οι ώρες που παίζετε με τα παιδιά σας δείχνουν ότι είναι πολύτιμες και αξίζουν τον χρόνο σας. Εστιάστε την προσοχή στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν παίζεται μηχανικά θα γίνει αντιληπτό από το παιδί και θα αντιδράσει.

Αναθέστε τους μικρές εργασίες

Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους και αισθάνονται ότι η συμβολή τους εκτιμάται. Μπορείτε να τους ζητήσετε να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού όπως:

  • Στρώνοντας το τραπέζι
  • Τακτοποιώντας τα παιχνίδια
  • Σκουπίζοντας
  • Ταξινομώντας τα ρούχα του

Καθαρίζοντας το δωμάτιό του

Αναθέστε του μικρές δουλειές και ξέρετε ότι μπορούν να τις φέρουν εις πέρας. Εάν το παιδί σας είναι υπερήφανο για την ικανότητά του να οργανώσει, ζητήστε του να βάλει τα παιχνίδια σε τάξη. Αν δείτε ότι δεν διασκεδάζει και θεωρεί αγγαρεία αυτό που του έχετε αναθέσει, ζητήστε το να σας βοηθήσει σε κάτι που εσείς κάνετε.

Δώστε τους την προσοχή σας

Ίσως είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Η πλήρης προσοχή σας στέλνει το μήνυμα ότι το θεωρείτε σημαντικό και πολύτιμο. Εάν λοιπόν το παιδί σας χρειάζεται να μιλήσει, σταματήστε ότι κάνετε και ακούστε όσα έχει να πει. Πρέπει να γνωρίζει ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι απόψεις του έχουν σημασία για σας.

Να τα ενθαρρύνετε

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάποιος αναγνώρισε τη σκληρή δουλειά σας και σας είπε ότι πίστευε σε εσάς. Αυτού του είδους η ενθάρρυνση όχι μόνο δίνει στους ενήλικες το είδος εμπιστοσύνης που χρειάζονται για να συνεχίσουν, αλλά επίσης δημιουργεί το καλύτερο είδος εμπιστοσύνης που μπορεί να έχει ένα παιδί.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ενθάρρυνση και τον έπαινο. Ο έπαινος μπορεί να κάνει ένα παιδί να αισθάνεται ότι αξίζει μόνο αν κάνει κάτι άψογα. Η ενθάρρυνση, από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει την προσπάθεια.

Γι΄αυτό μην ξεχνάτε να τα ενθαρρύνετε κάθε φορά που προσπαθούν. Τα βοηθάτε να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Πηγή: childmind.org


Πηγή