Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό για να χαλαρώσει (βίντεο)

Μια ευχάριστη ιεροτελεστία τόσο για το μωρό μας όσο και για εμάς είναι το βρεφικό μασάζ. Το μασάζ ανακουφίζει το μωρό σας από τους κολικούς, τα αέρια, τη βουλωμένη μυτούλα και φυσικά από την οποιαδήποτε ένταση που μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι κάνουν ένα μωρό να κλαίει (και δικαιολογημένα αν μας ρωτάτε) οπότε ο μόνος και δοκιμασμένος τρόπος για να ηρεμίσει και να ανακουφιστεί το μωρό σας, είναι το βρεφικό μασάζ.

Ποια είναι τα οφέλη του βρεφικού μασάζ;

Ενισχύει την ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη:

Σύμφωνα με μια έκθεση του περιοδικού Asian Nursing Research Journal, η διέγερση της αίσθησης αφής του μωρού, έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη του μωρού, μαζί με την ενίσχυση του δεσμού της μαμάς και του μωρού.

Ανακουφίζει από το άγχος, χαλαρώνει τους μύες:

Το μασάζ ανακουφίζει από το στρες στα μωρά, διεγείροντας με αυτό τον τρόπο την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης στρες.

Διεγείρει το νευρικό σύστημα:

Το μασάζ είναι επωφελές για το νευρικό σύστημα του μωρού, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του.

Βοηθάει το μωρό να κοιμάται καλύτερα:

Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα μετά από ένα χαλαρωτικό μασάζ. Αξίζει να γνωρίζετε ότι τα βρέφη που τους κάνουν μασάζ λίγο πριν τον κοιμηθούν παράγουν περισσότερη μελατονίνη – μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των μωρών:

Το μασάζ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμίσουν ακόμη και τα μωρά με σύνδρομο Down ή με εγκεφαλική παράλυση, καθώς τα καθησυχάζει. Τα πρόωρα μωρά δείχνουν καλύτερη κινητική ανάπτυξη όταν τους κάνουν μασάζ τακτικά. Επίσης έρευνα έδειξε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από καταθλιπτικές μητέρες, όταν τους έκαναν μασάζ, γκρίνιαζαν λιγότερο και έδειξαν μεγαλύτερη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς μεγάλωναν.

Γιατί να κάνετε μασάζ στο μωρό σας

brefiko massage 5

Όπως είδατε και παραπάνω τα οφέλη είναι πολλά και το ποιο σημαντικό από όλα; Ότι μέσα από τη διαδικασία του βρεφικού μασάζ, διευκολύνεται τόσο η επικοινωνία μαμάς – παιδιού, όσο και το συναισθηματικό δέσιμό τους, τα οποίο και ενισχύονται μέσω της επαφής των δύο.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνετε μασάζ στο μωρό σας;

Από ενός μηνός μέχρι 12 μηνών. Φτιάξτε μια ρουτίνα στα μέτρα του μωρού σας και κάντε του μασάζ είτε μετά το βραδινό του μπανάκι, είτε μετά τον ύπνο.

Βρεφικό μασάζ – Φοβάμαι μην πονέσω το μωρό

Πολλές φορές οι νέες μαμάδες φοβούνται μήπως την πρώτη φορά το πονέσουν ή το τραυματίσουν άθελά τους.

Γι’ αυτό συστήνεται η χρήση κάποιου βρεφικού ελαίου. Η χρήση λαδιού στο μασάζ του μωρού μειώνει την τριβή, κάνοντας τις κινήσεις της νέας μητέρας, πιο απαλές και ρυθμικές. Σε μια σχετική μελέτη όπου συγκρίθηκαν οι περιπτώσεις μασάζ με λάδι και χωρίς λάδι σε βρέφη ηλικίας 1 μηνός. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βρέφη στο μασάζ των οποίων χρησιμοποιήθηκε λάδι εμφάνισαν μικρότερη νευρικότητα, λιγότερες γκριμάτσες και μειωμένη ανησυχία (μουρμουρητό και σφίξιμο γροθιάς).

Tips, τεχνικές και συμβουλές για το βρεφικό μασάζ

brefiko massage 4

Βήμα 1ο

Επιλέξτε μια στιγμή που το μωρό σας θα είναι χορτάτο, δεν θα πεινάει, θα είναι χαλαρό και θα έχει καλή διάθεση. Συνήθως αυτή η ώρα είναι είτε το πρωί μετά το πρωινό ξύπνημα, είτε το βράδυ μετά το βραδινό μπανάκι.

Βήμα 2ο

Βάλτε δίπλα σας ό,τι θα χρειαστείτε. Το λαδάκι που θα χρησιμοποιήσετε, την πετσετούλα του, πάνες, ρούχα, καλτσάκια, μωρομάντηλα.

Βήμα 3ο

Αποφασίστε πού θα κάνετε το μασάζ. Θα το κάνετε στο βρεφικό του κρεβατάκι; Στον καναπέ; Στο κρεβάτι σας; Όπου και αν το βάλετε το μωρό σας φροντίστε να είναι ένα ασφαλές και άνετο μέρος. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε το μωρό σας έτσι ώστε να βλέπει το πρόσωπό σας.

brefiko massage 2

Βήμα 4ο

Μην ξεχάσετε να έχετε το δωμάτιο σε ζεστή θερμοκρασία και με χαμηλό φωτισμό. Δεν θέλετε το μωράκι σας να κρυώνει, ούτε να το ενοχλεί ο έντονος φωτισμός. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και απαλή μουσική να παίζει από το κινητό σας.

Βήμα 5ο

Βγάλτε από τα χέρια σας τα δαχτυλίδια, τα βραχιόλια ή το ρολόι που φοράτε. Δεν θέλετε να τραυματίσετε το μωρό σας. Αν δεν έχετε περιποιημένα νύχια, φροντίστε το και αυτό.

Βήμα 6ο

Με απαλές κινήσεις και όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να αρχίσετε τις κινήσεις του βρεφικού μασάζ για να χαλαρώσει το μωρό σας.

Πατήστε play για να δείτε πώς να το κάνετε σωστά χωρίς το φόβο του τραυματισμού


Πηγή