Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πώς να μάθετε στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις

Ως γονείς, πιθανότατα αναρωτιέστε πώς να μάθετε στα παιδιά σας να ξεπερνούν τις προκλήσεις της ζωής, ειδικά όταν παρατηρείτε ότι απογοητεύονται, κλαίνε ή εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια στην πρώτη δυσκολία.

Για να τα βοηθήσετε πρέπει τα παιδιά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και κυρίως να πιστεύουν στις δυνατότητές τους.

Αυτοεκτίμηση

Έχετε αναρωτηθεί τι συμβαίνει στα παιδιά όταν δεν μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες που κάνουν ή αυτές που δεν θέλουν; Πιθανότατα, θα απογοητευτούν και, μακροπρόθεσμα, η αυτοεκτίμησή τους θα επιδεινωθεί.

Γι΄αυτό είναι καλό να ξεκινήσετε από μικρή ακόμα ηλικία να κάνετε το εξής:

  • Από 2 έως 3 ετών, μπορείτε να δώσετε στα μικρά παιδιά την επιλογή με ποιο παιχνίδι θέλουν να παίξουν.
  • Εάν είναι 4 ή 5 ετών, μπορείτε να τους επιτρέψετε να επιλέξουν τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν ή τι φαγητό θέλουν να φάνε.

Το πιο σημαντικό είναι να τους ζητήσετε να εξηγήσουν γιατί κάνουν τις συγκεκριμένες επιλογές. Εάν το παιδί είναι σίγουρο για τις ικανότητές του, είναι καλύτερα προετοιμασμένο να ξεπεράσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Αυτοπεποίθηση

Όταν το παιδί σας λέει «μπορώ», πρέπει να το εμπιστευτείτε για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του, επιτρέποντάς του να κάνει πράγματα. Με αυτό τον τρόπο δεν χτίζει μόνο την αυτοπεποίθησή του αλλά παράλληλα αποκτά και αυτονομία.

Ελευθερία επιλογών

Είναι σημαντικό το παιδί από μικρή ηλικία να έχει λόγο και άποψη για τα πράγματα που το αφορούν. Ποια είναι αυτά; Η διακόσμηση του δωματίου του, τα ρούχα, η επιλογή ενός βιβλίου.

Ντοπαμίνη, ο κινητήριος νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν αισθάνεστε ευχαρίστηση. Ταυτόχρονα, αυξάνει το αίσθημα ευεξίας και ενθαρρύνει τη μάθηση.
Όταν εμείς οι ενήλικες ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ζήσουν εμπειρίες που χαρακτηρίζονται από καινοτομία ή ευχαρίστηση, προκαλούμε τον εγκέφαλό τους να απελευθερώσει αυτή την ουσία και να τα παρακινήσουμε να αναζητήσουν περισσότερα πράγματα.

paidia autoektimisi

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις στην παιδική ηλικία

Οποιοδήποτε άτομο, όσο μικρό και αν είναι, έχει αυτοπεποίθηση , αυτοεκτίμηση και αυτονομία, θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες.

Αν το παιδί πετύχει τους στόχους του, θα είναι ευτυχισμένο. Όμως ακόμα κι αν αποτύχει, δεν θα επηρεαστεί και θα είναι ικανοποιημένο που προσπάθησε. Και πιθανότατα θα προσπαθήσει περισσότερο την επόμενη φορά.

Όταν ένα άτομο είναι σε θέση να γνωρίσει τον εαυτό του, μπορεί να βελτιώσει ή να ενισχύσει τις ικανότητές του και να επιλύσει τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και βοηθήστε τα μάθουν να ξεπερνούν τις προκλήσεις.


Πηγή