Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Πώς να μιλήσετε στο παιδί για το Πάσχα

Τα παιδιά έχουν συνδέσει το Πάσχα με τα σοκολατένια αυγά, τη λαμπάδα, τα δώρα της νονάς ή του νονού και ίσως τις διακοπές σε κάποιο χωριό ή νησί.Τα περισσότερα όμως παιδιά και ειδικά τα μικρότερης ηλικίας, δεν μπορούν να αντιληφθούν τι πραγματικά γιορτάζουμε το Πάσχα ή από πού προέρχονται οι παραδόσεις.

Γι αυτό κι είναι σημαντικό να βρείτε απλούς τρόπους να μιλήσετε για τα Πάθη του Χριστού, τη Μεγάλη Εβδομάδα και φυσικά την Κυριακή του Πάσχα. Προφανώς για τα παιδιά 2-3 ετών είναι δύσκολο να κατανοήσουν έννοιες όπως σταύρωση και ανάσταση, επομένως χρησιμοποιείστε όσο πιο απλή ιστορία μπορείτε. Επίσης βιβλία προσχολικής ηλικίας που μιλούν για το Πάσχα θα διευκολύνουν το έργο σας.

Μεγάλη Εβδομάδα

Μιλήστε για το Πάσχα ξεκινώντας από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα γνωρίζουν αρκετά πράγματα από το σχολείο οπότε θα σας είναι πιο εύκολο να εξηγήσετε τους συμβολισμούς.

Αυγά

Τα αυγά συνδέονται με το Πάσχα, καθώς είναι σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης ενώ οι χριστιανοί συμβολίζουν με το αυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Χριστός όταν αναστήθηκε. Η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών ξεκίνησε αρχικά με το έθιμο της βαφής των κόκκινων αυγών για να συμβολίζει το αίμα του Χριστού κατά τη σταύρωση.

Λαγουδάκια

Το λαγουδάκι του Πάσχα έχει τις ρίζες του στη Λουθηρανή Γερμανία όπου κατά το έθιμο είχε το ρόλο του δικαστή και αξιολογούσε την συμπεριφορά των μικρών παιδιών κα την αρχή των εορτών του Πάσχα. Εκτός από τα αυγά, συχνά κρατούσε καραμέλες και έφερνε παιχνίδια στα σπίτια των μικρών παιδιών. Η πρώτη αναφορά αυτού του χαρακτήρα στη λογοτεχνία εμφανίστηκε σε μια ιστορία το 1682. Κρατήστε αυτές τις πληροφορίες και ανάλογα με τις ερωτήσεις του παιδιού, απαντάτε.

Λαμπάδα

Αν οι ερωτήσεις επικεντρωθούν και στη λαμπάδα , μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και το φως της την ελπίδα.


Πηγή