Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Πώς να πω στο έφηβο παιδί μου ότι έχω καρκίνο του μαστού;»

Κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση καρκίνου του μαστού σε περίπου 4.000 Ελληνίδες. Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες αυτές έχουν ανήλικα παιδιά και δεν ξέρουν πώς πρέπει να χειριστούν την ασθένειά τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά ανησυχούν λιγότερο, όταν αναγνωρίζουν τι συμβαίνει και ότι είναι λιγότερο τρομακτικό γι αυτά να ξέρουν την πραγματικότητα, έστω και αν δεν την καταλαβαίνουν εντελώς. Μπορεί να είναι δύσκολο για μία μητέρα να μιλήσει στο παιδί της για τον καρκίνο του μαστού, αλλά η συζήτηση αυτή θα βοηθήσει και τους δύο.

Οι περισσότεροι έφηβοι έχουν ακούσει για τον καρκίνο και μπορεί να γνωρίζουν κάποια πράγματα. Οι ίδιοι και οι φίλοι τους πιθανότατα να ξέρουν κάποιον που πέθανε από καρκίνο. Ετσι, θα πρέπει να διερευνήσετε  τι γνωρίζουν για τον καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα  γνωρίζουν  ότι στις μέρες  μας οι θεραπείες  για τον καρκίνο του μαστού είναι πολύ αποτελεσματικές και ότι οι καρκίνος του μαστού είναι πολύ αποτελεσματικές και ότι ο καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει αυτομάτως και θάνατο;

Οι έφηβοι είναι πιθανό να θέλουν περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού και τη θεραπεία του.Μερικοί έφηβοι μπορεί να φανούν αδιάφοροι και όπως κάποιοι ενήλικες, να υποκρίνονται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μπορεί κάτι τέτοιο να σας πληγώνει αλλά αυτός μπορεί να είναι ο δικός του τρόπος αντιμετώπισης. Άλλοι πάλι είναι πιο συναισθηματικοί. Τα κορίτσια μπορεί να αγχωθούν ότι και αυτά θα πάθουν καρκίνο μαστού, ιδίως αν έχουν ακούσει ότι είναι κληρονομική ασθένεια. Στην πραγματικότητα, το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού δεν σχετίζονται με οικογενειακό ιστορικό, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μεταφέρετε στην κόρη σας.

Τα αγόρια από την άλλη πλευρά μπορεί να νιώθουν αμήχανα να μιλήσουν για τον καρκίνο του μαστού, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να ανακαλύπτουν τη σημασία που έχουν οι μαστοί για τα κορίτσια. Γι αυτό το λόγο μπορεί να ταραχτούν ή να μην μπορούν να μιλήσουν μαζί σας. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ευκολότερο να τους μιλήσει ο πατέρας τους. Ένα ακόμα κοινό στοιχείο όλων των εφήβων είναι ότι εύκολα νιώθουν ντροπή και αμηχανία. Η εμφάνιση είναι κάτι πολύ σημαντικό γι΄αυτούς και έτσι ίσως χρειαστεί να τους επιβεβαιώσετε ότι η εξωτερική σας εμφάνιση δεν θα αλλάξει και ότι η επέμβασή σας δεν θα φαίνεται όταν είστε ντυμένη.

Εάν πρόκειται να κάνετε χημειοθεραπεία και ο γιατρός σου σας έχει ενημερώσει για την απώλεια των μαλλιών, ως πιθανή παρενέργεια, τότε θα πρέπει να τους μιλήσετε γι΄αυτό το ενδεχόμενο και για τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσετε.Επειδή συνήθως τα παιδιά κατά την εφηβεία αναζητούν την ανεξαρτησία τους από τους γονείς θα ήταν καλό να τους πείτε ότι σε αυτή τη φάση της ζωής σας χρειάζεται περισσότερο κοντά σας και θέλετε την υποστήριξή τους.

Άλμα Ζωής – Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού
www.almazois.gr 


Πηγή