Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πώς οι γονείς μπορούν να μεγαλώσουν ένα καλό παιδί

Πολύ συχνά, οι γονείς μέσα στο καθημερινό τρέξιμο, αμελούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στα παιδιά για να μιλήσουν όχι όμως για τα μαθήματα και τις δραστηριότητες, αλλά για τα συναισθήματά τους.

Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που είναι ευτυχισμένα και καλοί άνθρωποι, θα πρέπει να τα καθοδηγήσουμε με συνήθειες και συμπεριφορές που προάγουν την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την ενσυναίσθηση.

 Εγγυημένη …συνταγή δεν υπάρχει, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε μερικούς από τους ακόλουθους τρόπους:

Ενσυναίσθηση

Η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση, ή η ικανότητα να βάζεις τον εαυτό σου στα παπούτσια κάποιου άλλου και να σκεφτείς τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, είναι ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των καλών ανθρώπων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να μπορείς να καταλάβεις τα συναισθήματά σου, τα συναισθήματα των άλλων και να έχεις αυτοέλεγχο είναι ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας στη ζωή.

Για να ενισχύσετε την ενσυναίσθηση του παιδιού σας, ενθαρρύνετέ το να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του. Όταν συμβαίνει μια σύγκρουση με έναν φίλο, ζητήστε να φανταστεί πώς μπορεί να αισθάνεται και να δείξει με ποιο τρόπο μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Ενθάρρυνση να στηρίζει τους άλλους

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά κάνουν καλές πράξεις καθημερινά, είτε βοηθώντας ένα φίλο στα μαθήματά το είτε μοιράζοντας το κολατσιό του με ένα άλλο παιδί. Φροντίστε να μιλήσετε για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν συμπεριφορές όπως το κουτσομπολιό ή ο εκφοβισμός και για τις δύο πλευρές και ποιες είναι οι επιπτώσεις.

Διδάξτε τους τον εθελοντισμό

Η πράξη του εθελοντισμού μπορεί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του παιδιού. Όταν μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους, μαθαίνουν να σκέφτονται τις ανάγκες εκείνων που είναι λιγότερο τυχεροί και μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για τον εαυτό τους που κάνουν τη διαφορά στη ζωή των άλλων.

Αντιμετωπίστε τα με ευγένεια και σεβασμό

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να μιλούν σε εσάς και σε άλλους με σεβασμό είναι να τους συμπεριφέρεστε ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Σκεφτείτε πώς μιλάτε στο παιδί σας. Μιλάτε δυνατά όταν δεν είστε ευχαριστημένοι με κάτι; Φωνάζετε ή λέτε πράγματα που δεν είναι ωραία; Προσπαθήστε να επιλέξετε έναν φιλικό και ευγενικό τόνο και τρόπο με το παιδί σας, ακόμα και όταν του μιλάτε για ένα λάθος που έκανε ή μια κακή συμπεριφορά.

Θέστε όρια

Τα παιδιά που δεν είναι πειθαρχημένα συνήθως συμπεριφέρονται εγωιστικά. Γι΄αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να θέτουν όρια και σαφείς κανόνες ώστε τα παιδιά μεγαλώνοντας να γίνουν υπεύθυνα και αυτάρκη. Αν διαπιστώσετε ότι σας λένε ψέματα, χειριστείτε την κατάσταση με αγάπη, κατανόηση και σταθερότητα.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή