Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς ο χωρισμός των γονιών επηρεάζει τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού

Ο χωρισμός προκαλεί πολλά συναισθήματα, δημιουργεί ένα είδος στρες που μπορεί να κατακλύσει τους εμπλεκόμενους, και συνεπώς επηρεάζει ακόμα και τους καλύτερους γονείς καθώς αγωνίζονται να φροντίσουν τα παιδιά τους μέσα σε μια νέα οικογενειακή δομή. Με το πένθος, τα αναστατωμένα παιδιά και την απουσία συζύγου, το έργο του γονιού μπορεί να είναι εξουθενωτικό.

Ο ρόλος του γονιού είναι μέρος του οικογενειακού συστήματος είτε σε ένα σπίτι, είτε σε δύο. Αυτό σημαίνει ότι το στιλ του ενός γονιού επηρεάζει το στιλ του άλλου γονιού, όπως και τα συναισθήματα.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς, χρειάζονται αληθινούς γονείς που να τα αγαπούν, να τα εξελίσσουν, να τα βοηθούν να τα γνωρίσουν τον εαυτό τους, γονείς με συμπόνια και αποφασιστικότητα ότι τα παιδιά, όταν κάνουν λάθη, θα τα καταφέρουν καλύτερα την επόμενη φορά.

Πώς λοιπόν μπορεί ένας γονιός να διαχειριστεί τα τεράστια συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και να συνεχίσει να είναι αποτελεσματικός στο ρόλο του; Με το να λειτουργεί συνειδητά, τονίζουν οι Karen Bonnell και Kristin Little στο βιβλίο τους «Εμείς θα σε αγαπάμε πάντα», εκδόσεις διόπτρα.

«Παρατηρήστε πώς αντιδράτε- θυμώνετε εύκολα, είστε ανυπόμονοι , αποσύρεστε στο δωμάτιό σας; Φροντίστε τον εαυτό σας μειώνοντας τις απαιτήσεις σας, αναζητήστε απλούς τρόπους να φτιάξετε το φαγητό να χαλαρώσετε, να χουχουλιάσετε στον καναπέ με τα παιδιά σας, και πιστέψτε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Βάλτε τα δυνατά σας να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στις ανάγκες των παιδιών για αγάπη, προσοχή, αυτονομία και οικογενειακή δομή. Όταν θα είστε σε θέση να αναπνεύσετε καλύτερα, θα βρίσκεστε σίγουρα στην κατηγορία του « αρκετά καλού γονιού», τονίζουν οι Karen Bonnell και Kristin Little.

Τα παιδιά δεν είναι προστάτες, φίλοι ή έμπιστοί μας στη διάρκεια του χωρισμού- ακόμα και αν προσπαθούν να γεμίσουν το κενό, είναι δική σας δουλειά να φροντίσετε τον εαυτό σας , να πάρετε τη βοήθεια που χρειάζεστε και να οδηγήσετε τα παιδιά σας πίσω στην παιδική τους ηλικία.

Και μην ξεχνάτε:

Τα παιδιά δεν φροντίζουν τους ενήλικες. Οι ενήλικες φροντίζουν τα παιδιά. Αυτός είναι ο κανόνας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή