Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό; Ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι;

Από τα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι νέοι γονείς στον παιδίατρο αφορούν στον ύπνο του μωρού.

Πώς πρέπει να κοιμάται: μπρούμυτα, στο πλάι ή ανάσκελα;

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Πρέπει πάντα να τοποθετείτε το μωρό ανάσκελα για ύπνο έχοντας την πλάτη στο στρώμα.Ο ύπνος σε ύπτια θέση είναι από τις πιο ασφαλείς στάσεις για το μωρό.Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από όλο τον κόσμο που δείχνουν ότι ο ύπνος του μωρού ανάσκελα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου – SIDS). Πολλοί γονείς βάζουν το μωρό να κοιμηθεί μπρούμυτα, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και αν είναι παρόντες και δίπλα στο μωρό.

Τι πρέπει να θυμάστε

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, εάν τοποθετήσετε το μωρό σας ανάσκελα για να κοιμηθεί, οι πιθανότητες του Συνδρόμου, είναι πολύ λιγότερες από ό, τι αν το τοποθετούσατε να κοιμηθεί με την κοιλιά προς τα κάτω.

  • Αν βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί μπρούμυτα υπάρχει υψηλός κίνδυνος Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
  • Όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και για πρόωρα μωράκια.
  • Είναι σημαντικό κάθε φορά που βάζετε το μωράκι σας για ύπνο να σιγουρεύεστε ότι είναι με την κοιλιά προς τα επάνω και όχι προς τα κάτω!
  • Ακόμη ένας ασφαλής τρόπος για να κοιμάται το μωρό σας είναι στην πλάγια θέση. Ακόμη και τότε όμως θα πρέπει να το ελέγχετε καθώς μπορεί να γυρίσει με την κοιλίτσα προς τα κάτω.

Τα μωρά με παλινδρόμηση πώς πρέπει να κοιμούνται;

Όλα τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα, εκτός εάν υπάρχει ιατρική σύσταση που να λέει το αντίθετο. Εάν για παράδειγμα το μωρό σας έχει παλινδρόμηση ή οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από το lullabytrust.org.uk


Πηγή