Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς πρέπει να κρατάμε το νεογέννητο; (vid)

Οι περισσότεροι γονείς έχουν άγχος για το πώς θα κρατήσουν το νεογέννητο μωράκι τους. Είναι τόσο μικρό και φοβούνται μήπως δεν το στερεώνουν σωστά στην αγκαλιά τους.

Πώς πρέπει να στηρίζουν το κεφαλάκι του; Μπορούν να το ακουμπούν στον ώμο τους; Μήπως πιέζουν την κοιλίτσα του;

Αν κι εσείς έχετε τις ίδιες απορίες οι πληροφοριες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν. 

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα βήμα για τον τρόπο που πρέπει να κρατάτε το νεογέννητο μωρό σας.

Βήμα 1: Πλένετε τα χέρια σας

Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά πριν σηκώσετε το μωρό σας. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται ακόμα, επομένως θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Βήμα 2: Καθίστε άνετα

Η άνεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το κράτημα του μωρού σας. Όχι μόνο πρέπει να αισθάνεστε άνετα όταν κάθεστε αλλά να νιώθετε και σίγουροι για το κράτημά σας.

Βήμα 3: Στηρίξτε το σωστά

Όταν κρατάτε το νεογέννητο, είναι πολύ σημαντικό να στηρίζετε με το ένα χέρι σας το κεφάλι και το λαιμό του. Τα νεογνά δεν διαθέτουν τον κρίσιμο έλεγχο των μυών του αυχένα για να κρατήσουν το κεφάλι τους μόνα τους. Επομένως δίνετε μεγάλη προσοχή στον αυχένα. 

Βήμα 4: Ξαπλώστε το 

Αν νιώσετε ότι το μωρό σας δυσαρεστείται με τον τρόπο που τον κρατάτε, μια εναλλακτική είναι να το κρατήσετε παράλληλα με το σώμα σας για να ξαπλώσει πάνω σας. Σε αυτή τη στάση μπορεί να τεντωθεί και να ξεπιαστεί νιώθοντας παράλληλα τη ζεστασιά του σώματός σας.

Βήμα 5: Κρατήστε το στην παλάμη σας

Μια άλλη θέση για να ξεκουραστεί το μωρό σας είναι να το ξαπλώσετε μπρούμυτα στην ανοιχτή παλάμη του χεριού σας και με το άλλο να το τρίβετε την πλάτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στην πράξη πώς μπορείτε να πιάνετε το νεογέννητο μωρό σας:

Πηγή: www.healthline.com


Πηγή