Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς το βάρος της εγκύου επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου;

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το NYU Grossman School of Medicine έδειξε τη συσχέτιση μεταξύ του βάρους της μέλλουσας μητέρας και της εγκεφαλικής ανάπτυξης του μωρού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι η υπερβολική αύξηση του βάρους εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού ήδη από το δεύτερο τρίμηνο κύησης.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με τις αλλαγές που παρατήρησαν σε δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, τη συμπεριφορά και έχουν συσχετιστεί με διαταραχές όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, ο  αυτισμός και την υπερκατανάλωση τροφής.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη και την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, εστίαζαν κυρίως στην γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μετά τη γέννηση. Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται η πρώτη που υπολογίζει τις αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου του μωρού, ήδη από τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης, ενώ δηλαδή είναι ακόμα μέσα στη μήτρα.

“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η παχυσαρκία μίας μητέρας μπορεί  να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, κάτι που μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις ανησυχίες σχετικά με την υγεία παιδιών που γεννιούνται από μητέρες με υψηλότερο ΔΜΣ”  αναφέρει η Moriah Thomson, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής στο NYU Langone Health.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Πηγή: neurosciencenews.com


Πηγή