Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Σε ποια ηλικία το παιδί πάει στο παιδικό κρεβάτι

Πότε είναι εκείνη η στιγμή που ένα παιδί είναι έτοιμο να φύγει από την κούνια του και να πάει στο κρεβάτι του;

Για τουλάχιστον 2 χρόνια, το παιδί σας κοιμόταν στην κούνια του. Αλλά εσείς έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντικαταστήσετε την κούνια του με ένα κρεβάτι.

Αυτό για τους περισσότερους γονείς αλλά και τα παιδιά τους, είναι μεγάλη υπόθεση. Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι το παιδί σας μεγαλώνει.

Οπότε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή ένα νήπιο να αφήσει την κούνια του για το μεγάλο κρεβάτι; Ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σε ποια ηλικία ένα παιδί πηγαίνει από την κούνια στο κρεβάτι

Ενώ κάποια παιδιά είναι έτοιμα για αυτή την αλλαγή από τον 18ο μήνα της ζωής τους, κάποια άλλα δεν είναι έτοιμα για αυτό μέχρι να γίνουν 30 μηνών (2 1/2 ετών) ή ακόμη και τριών ή τρεισήμισι ετών. Σε όποια ηλικία από αυτές και αν γίνει η μετάβαση, είναι απόλυτα φυσιολογική.

Δεν χρειάζεστε να βιάζεστε και δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, σε αυτό το θέμα. Δώστε χρόνο στο παιδί σας.

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να πάει από την κούνια στο κρεβάτι

Μπορεί να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία που να καθορίζει αυτή την αλλαγή, υπάρχουν όμως αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για αυτή τη μετάβαση.

Σε γενικές γραμμές, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ζητάει δικό του μεγαλύτερο κρεβάτι, κουνάει τα κάγκελα, σκαρφαλώνει στην κούνια του και βγαίνει από αυτή, έχει αρχίσει την εκπαίδευση τουαλέτας, δεν χωράνε στην κούνια τους, έρχεται ένα άλλο παιδί στην οικογένεια και θέλουν να ξεχωρίζουν ότι είναι μεγαλύτερα.

Κόλπα και μυστικά για να γίνει αυτή η μετάβαση εύκολη

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να κάνετε την αλλαγή καλύτερη και εύκολη για όλους;

  • Να διαλέξετε μαζί με το παιδί σας κρεβάτι. Θα διαλέξετε ένα ημίδιπλο ψηλό κρεβάτι, ένα χαμηλό κρεβάτι ή ένα μοντεσσοριανό κρεβάτι.
  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να κοιμάται στο καινούριο του κρεβάτι.
  • Διατηρήστε τη ρουτίνα του ίδια. Μην αλλάξετε τη ρουτίνα του. Μην αλλάξετε τις ώρες ύπνου. Μην αλλάξετε την κανονικότητα που είχε όταν κοιμόταν στην κούνια του.
  • Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τα σεντόνια του. Το μικρό σας θα πρέπει να νιώσει οικείο το κρεβάτι του από την πρώτη κιόλας στιγμή, γι’ αυτό ζητήστε του να διαλέξει τα σεντόνια που του αρέσουν περισσότερο.

apo tin kounia sto krevati 1

Να έχετε υπομονή

Μην εκπλαγείτε αν ο ύπνος, γίνει πρόβλημα. Είναι αναμενόμενη μια αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού σας. Μην το μαλώσετε και μην το βάλετε με το ζόρι στο κρεβάτι. Παίξτε μαζί του επάνω στο καινούριο του κρεβάτι, στρώστε το μαζί, ξαπλώστε και διαβάστε παραμύθια. Κάντε το σιγά σιγά να το αγαπήσει.

Τι να κάνετε αν καταλάβετε ότι βιαστήκατε να κάνετε την αλλαγή αυτή;

Είναι απόλυτα κατανοητό να έχετε βιαστεί να κάνετε αυτή την αλλαγή. Τι γίνεται όμως, όταν έχετε βάλει ήδη το κρεβάτι στο δωμάτιο και έχετε ξεκινήσει τις προσπάθειες; Η απάντηση εξαρτάται από το πώς αντιδρά τελικά το παιδί σε αυτή την αλλαγή.

Αν βλέπετε να δέχεται σιγά σιγά το καινούριο του κρεβάτι, αφήστε το να κοιμηθεί σε αυτό. Αν όμως, αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα, όπως αϋπνίες, κλάματα, έντονη και ασταμάτητη γκρίνια, τότε ίσως να είναι όντως νωρίς. Γι’ αυτό και θα πρέπει να επαναφέρετε την κούνια του στον χώρο του δωματίου.

Μυστικά ασφαλείας

Αν όλα έχουν πάει καλά και η μετάβαση γίνεται με εύκολο τρόπο, δεν έχετε παρά να ασφαλίσετε το κρεβάτι του. Αν λοιπόν, έχετε διαλέξει μοντεσσοριανό κρεβάτι δεν έχετε λόγο να ασφαλίσετε με προστατευτικά κάγκελα, μιας και τα μοντεσσοριανά κρεβάτια είναι χαμηλά στο έδαφος.

Αν όμως έχετε διαλέξει ένα ψηλό κρεβάτι, τότε θα πρέπει να βάλετε κάγκελα από τη μια πλευρά και την άλλη (αν δεν είναι τοποθετημένο δίπλα σε τοίχο) ώστε να αποφύγετε τις πτώσεις.


Πηγή