Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Σε ποιον θα μοιάσει το μωρό;» – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κληρονομικότητα

Αφού βεβαιωθούμε ότι μετά τον τοκετό, όλα έχουν πάει καλά και ότι το νεογέννητο μωρό χαίρει άκρας υγείας, ξεκινάνε οι γνωστές ερωτήσεις «Σε ποιον μοιάζει το μωρό;», «Τι χρώμα μάτια έχει;», «Από ποιο σόι έχει πάρει;». Όλα αυτά τελικά, καθορίζονται τυχαία ή μήπως όχι;

Χρώμα ματιών

Το χρώμα των ματιών του μωρού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από το χρώμα των ματιών της μαμάς και του μπαμπά όπως πολλοί νομίζουν. Αν και το καστανό είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα, αρκεί μία γιαγιά, ένας παππούς, ή κάποιος άλλος κοντινός συγγενής για να «δώσει » το γονίδιο του ανοιχτού χρώματος στους προγόνους του. Όπως έχει αποδειχθεί, οι πιθανότητες ένα παιδί να έχει για παράδειγμα γαλάζια μάτια είναι οι ίδιες αν οι γονείς έχουν και οι δύο καστανά ή αν ο ένας από τους δύο να έχει ανοιχτόχρωμα. Αρκεί, βέβαια, στο γενεαλογικό δέντρο του μωρού να υπάρχουν άτομα με διαφορετικού χρώματος μάτια ((να υπάρχουν π.χ. και γονίδια με μπλε χρώμα, όχι μόνο καφέ).

Χρώμα μαλλιών

Πολλοί πιστεύουν ότι αν ένας γονιός έχει ανοιχτόχρωμα μαλλιά και ο άλλος σκουρόχρωμα, στο μωρό θα επικρατήσει το πιο σκούρο χρώμα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Αν για παράδειγμα ο μπαμπάς είναι ξανθός και η μητέρα καστανή, το παιδί μπορεί να βγει ξανθό ή καστανόξανθο, με την προϋπόθεση βέβαια στην οικογένεια της μαμάς να έχει κάποιος ξανθά μαλλιά. Αυτό είναι ακόμα πιο πιθανό αν η μητέρα είναι κοκκινομάλα, γιατί τα κόκκινα μαλλιά απαιτούν δύο αντίγραφα τέτοιων γονιδίων. Μάλιστα, το γονίδιο των κόκκινων μαλλιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να μεταφερεται από γενιά σε γενιά χωρίς να εκδηλωθεί και να εκπλήξει ξαφνικά τους δύο καστανούς γονείς όταν θα δουν το νεογέννητο μωρό τους να έχει κόκκινα μαλλιά.

Χαρακτηριστικά προσώπου

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου συνήθως προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά του κάθε γονιού. Οι φακίδες, τα λακάκια και άλλα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θεωρούνται υπερισχύοντα, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αν τα έχει ο μπαμπάς ή η μαμά κατά πάσα πιθανότητα θα τα κληρονομήσει και το παιδί!

Το ύψος

Για το ύψος, υπάρχει ένας γενικός κανόνας τον οποίο πολλού επιστήμονες υποστηρίζουν. Το ύψος του παιδιού προκύπτει από το μέσο όρο του ύψους των γονιών και προστίθενται πέντε εκατοστά αν πρόκειται για αγόρι, ή αφαιρούνται πέντε εκατοστά αν πρόκειται για κορίτσι. Μην ξεχνάτε όμως ότι όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνουν και οι περιπτώσεις που βλέπουμε γύρω μας. 

Το βάρος

Το βάρος και η κληρονομικότητα είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το βάρος επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το παιδί που θα κληρονομήσει το γονίδιο που προκαλεί αύξηση βάρους θα είναι περίπου τρία με τέσσερα κιλά πιο βαρύ από το μέσο όρο. Βέβαια σε καμία περίπτωση δε θεωρείται υπέρβαρο. Ιδιαίτερη όμως προσοχή πρέπει να δώσετε στις διατροφικές συνήθειες που θα «κληροδοτήσετε » στο παιδί σας από όταν ακόμα αυτό είναι πολύ μικρό. Αυτές μπορεί να ευθύνονται περισσότερο για τυχόν παραπανίσια κιλά από ότι τα γονίδια.

 

 


Πηγή