Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σε τρώει το κεφάλι σου; Δες τι πραγματικά μπορεί να σημαίνει

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε να μας φαγουρίζει το κεφάλι και να μη ξέρουμε τον λόγο. Πολλές φορές μάλιστα βλέπουμε και μικρές νιφάδες λευκές να πέφτουν από τα μαλλιά μας (και όχι, δεν είναι χιόνι!).

Μάλλον πρόκειται για πιτυρίδα, όπως αντιλαμβάνεσαι.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε «τρώει» το κεφάλι σου, ανέφερε η Κλινική του Κλίβελαντ. «Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας ανταποκρίνεται σε υπερβολική ανάπτυξη λιπαρότητας, η οποία εμφανίζεται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής».

Μια άλλη αιτία είναι η αυτοάνοση ασθένεια της ψωρίασης, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κνησμό και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους να ξύνεις το κεφάλι σου. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχεις μια δερματική αντίδραση από ένα νέο προϊόν περιποίησης μαλλιών, όπως σαμπουάν ή μαλακτικό. 

Τρεις ακόμη λόγοι για τους οποίους μας τρώει το κεφάλι μας

Δυστυχώς, ειδικά οι μαμάδες μπορεί εύκολα να κολλήσουν ψείρες από τα μικρά παιδιά τους. Οι ψείρες προκαλούν μεγάλη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής το οποίο είναι εύκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με ειδικά σαμπουάν και λοσιόν.

Ενώ ο κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι απλώς κάτι παροδικό, μπορεί να είναι σημάδι και για κάτι πιο σοβαρό. «Εάν δεν έχεις άλλα σωματικά συμπτώματα, ο κνησμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρικού προβλήματος», αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Και σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο κνησμός μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο που θα εξετάσει προσεκτικά το δέρμα σου και ας χρειαστεί θα σε βάλει να κάνεις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για την επίλυση του προβλήματος. 


Πηγή