Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σοκολάτα και εγκυμοσύνη: Πόση μπορείτε να καταναλώνετε;

Η σοκολάτα επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας υπό αυτές τις συνθήκες μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και υπέρτασης.

Σύμφωνα με έρευνα, τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα ήδη από το πρώτο τρίμηνο κύησης, βελτιώνεται η κυκλοφορία αίματος προς τον πλακούντα και το έμβρυο. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα έτρωγαν περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο μία ολόκληρης σοκολάτας.

Η υπερβολική κατανάλωση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μέλλουσας μητέρας. Πρώτα απ’ όλα τρώγοντας σοκολάτα έναντι άλλων υγιεινών τροφών, ο οργανισμός στερείται άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπλέον, η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη και αυξάνει τις πιθανότητες για αύξηση βάρους.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η κατανάλωση της οποίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 mg την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ποια είναι η καλύτερη σοκολάτα για την έγκυο;

Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών σοκολάτες για όλα τα γούστα. Η κάθε μία έχει τα υπέρ και τα κατά της. Για παράδειγμα η σοκολάτα γάλακτος έχει περισσότερη ζάχαρη, περισσότερες θερμίδες και λιγότερη καφεΐνη. Αντίθετα, η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερη ζάχαρη, αλλά περισσότερη καφεΐνη. Όποια και εάν επιλέξετε, το σημαντικό είναι η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.

Επιπλέον οφέλη από την κατανάλωση της σοκολάτας στην εγκυμοσύνη

  • Περιέχει αντιοξειδωτικά – Η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η αντιοξειδωτική τους ιδιότητα βοηθά τη μέλλουσα μαμά να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα και να καταπολεμήσει κάποιους καρκίνους.
  • Δρα προληπτικά κατά καρδιακών παθήσεων – Και όμως, η σοκολάτα κάνει καλό και στην καρδιά και μάλιστα όσο πιο σκούρα είναι, τόσο το καλύτερο.
  • Καταπολεμά το άγχος – Σύμφωνα με έρευνες, η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να καταπολεμά το άγχος και να συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση.
  • Είναι καλή πηγή σιδήρου και μαγνησίου – Περίπου 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας παρέχουν το 67% της ημερήσιας προτεινόμενης πρόσληψης σιδήρου και το 58% του μαγνησίου.

Πηγή: babycenter.com


Πηγή